Siste nytt
fra Troll
Oppdatering.
Onsdag  25.februar.
Nå er det litt lenge siden oppdateringer her.
Min fantastiske ferie i Sør-Afrika ligger på egen side. Når jeg er ferdig med å redigere bildene derfra, kommer de også på egen albumside.
Da jeg kom hjem til jul, var det 3 mnd til jeg skulle reise til Jan Mayen. Nå er den reisen bare 1 mnd unna, og de to mnd som har gått, har bare forsvunnet. Oppreise til Jan Mayen er planlagt 26.mars, med oppreise til Bodø dagen før. Jeg har hilst på og snakket med de to jeg skal ha med meg på kjøkkenet, og det kan bli en spennende sesong. Det blir mange "nykomlinger" denne gangen.
Mens jeg har vært hjemme har jeg begynt med NKI-studier. Etter 30 år i kokke-faget, har jeg ikke vært på et eneste fagkurs. Nå tar jeg et par småkurs om ting jeg burde kunne og har praktisert en del år uten å ha noe bevis på at jeg kan. Til Jan Mayen skal jeg ta med meg et par større kurs. Kanskskje blir det tre studerende på kjøkkenet denne gangen. Har ikke hørt om at det har vært studiering på Jan Mayen tidligere :-)

Lions Head og Signal Hill.
Torsdag 4.desember.
Gratulerer med dagen til Ben! 😀
Idag sa Geir og jeg ha det til Harald og Atle etter frokost. Selv om de ikke skulle reise før på ettermiddag/kveld, hadde vi litt forskjellige planer for dagen.
Etter massasje og fotterapi på formiddag, hadde Geir og jeg planlagt å gå på Lions Head, 670 m. Massasjedamen mente vi var crazy :-) Ute var det nemelig ganske varmt kl ett da vi startet. Vi tok taxi opp til en parkeringsplass et lite stykke opp. Jeg hadde selvfølgelig smurt meg med solfaktor 50, tatt med solbriller og en del vann, men hadde glemt å kjøpe meg caps. Geir gikk i sin nyinnkjøpte, mørke skinnhatt. Stien gikk ca 1 1/4 runde rundt fjellet før vi var oppe. Toppen så ikke særlig bratt ut nedenfra, men enkelte partier bød på små utfordringer for meg. En ting var at det var bratt (vi hadde høydetreningen inne, så det gikk greit), men det var litt nærmere stupet enn jeg likte enkelte plasser. Men til toppen kom vi. Der var det en fantastisk utsikt til de fleste kanter av Cape Town. For Geir var det også verdt turen. han fikk se et par reptiler som parret seg, og fikk til og med bilde av det. Vi matet også noen fugler fra hånden, med den eneste nisten vi hadde; ei pakke kjeks.
Etter en halv times pause, begynte vi nedturen. En halv runde ned, fant vi på at vi skulle ta en brattere rute ned og over til Signal Hill. Der er det en kanon som blir fylt med 1,5 kg dynamitt og fyrt av kl 12.00 hver dag. Vi var selvfølgelig altfor sent ute til det. Etter ca fire timers gåing, var vi på Signal Hill. Da var vi ganske varme, slitne og sultne. Det fristet derfor med både is og Fanta som en kar sto i en bil og solgte. Ellers var det doer og ei bu for parkeringsvakta der oppe. Men utsikten var fin herfra også. Det var tydelig at det var et populært reisemål for familier og andre.
På turen hadde vi sett flere forskjellige biller, reptiler og fugler, planter både med og uten blomster og til og med det som lignet veldig på norske bjørnebær. Det var mange av plantene også som lignet på norske, bare litt større.
Fra Signal Hill tok vi taxi nedved seks-tiden. Da hadde vi bare spist en pakke kjeks på deling siden frokost.
Slapp-av-dag.
Onsdag 3.desember.
Gratulerer med dagen til Richard! 😀
Etter en lang reisedag natt til igår, ble det en mer avslappet dag i dag for meg. Stien, fugleforsker fra NP, reiste videre i SA idag. Han skulle på en konferanse her nede. Harald, også fugleforsker, og Atle skal reise i morgen, så de har vært på Robben Island idag. Geir og jeg fartet litt rundt på Waterfront. Jeg fikk klipt meg, kjøpt billetter til Robben Island til lørdag, sjekket at Posten har for små esker til å sende vintertøy og -støvler hjem med og bestilt massasjetime på hotellet til i morgen. Så noe fikk jeg da gjort.
Kofferten med sommerklær som har stått hos agenten her i Cape Town siden ifjor har ennå ikke dukket opp. Heldigvis hadde jeg noe lett tøy også på Troll som kan brukes.
På kvelden var vi på Panama Jack`s Taverna på lastebrygga og spiste. Det ser ut som en rønne fra utsiden, men er koselig inne og har veldig god mat. Det er først og fremst en fiskerestaurant, men har også flere kjøttretter. Absolutt en plass å anbefale. Det bør bestilles bord et par dager i forveien. Da jeg skulle spise vårruller med spisepinner, fikk jeg store problemer. Da tro Harald til. Han er dreven i faget. (Og jeg er absolutt ikke full på bildet :-))
Cape Town.
Tirsdag 2.desember.
Gratulerer med dagen til Mari! 🙂
Det ble dagen for pakking, endelig. Veiing av bagasje skjedde etter alle kunstens regler. Det ble mye fram og tilbake før det bli riktig med hva som skulle sendes med hva og hvor. Min sekk med pc datt av hengeren opp bakken på stasjonen og har blitt litt "forkjølet". Alle tastene henger ikke med når jeg skriver, så det blir litt trykkleif her og der.
På grunn av omdirigering av flightene, rakk vi litt mer enn å si hei og ha det til de nye som kom. De ankom Troll etter planen va 13.30 og vi kom oss avgårde ca 17.30. Da hadde vi sagt ha det til både sommer- og vinterkontigent og ønsket lykke til med overvintringen. Jeg rakk også å gå meg en siste tur på isen.
En tysker og østerriker som måtte evakueres fra Neumayer, var med på flyet da det ankom Troll. De skulle kite til Sydpolen, men etter å ha hatt for fint vær uten særlig mye vind 3-4 uker, måtte de avlyse det hele og bli hentet ut.
Vi fikk nesten 2 timer i messeteltet på Novo. Der knertet vi flaska med Jâgermeister vi hadde fått av Sigurd. Det er behørig foreviget av Geir. På Novo hadde de også fått nye vanntoalett. Det var ganske uvant for de fleste av oss åtte som var med.
Ilusjyn tok av kl 22.06 og landet i Cape Town ca 06.00 lokal tid, som er to timer foran Troll-tid. Været var ganske overskyet med tiltykning til regn og torden. Egentlig ganske greit når vi har vært i kulden så lenge. Vi havnet også selvfølgelig midt i morgenrushet da vi var gjennom pass- og tollkontroll og bagasjehenting. (Ingen ble stoppet i tollen).
Vi fikk sjekket inn på det 5* hotellet Commodore, som ligger rett ovenfor Waterfront. Alle var sultne, selv om vi hadde fått litt mat underveis på flyturen, så vi spiste frokost før vi gikk og la oss noen timer. Det var ingen spesielt komfortabel flytur på 6 timer, så det ble lite søvn på de fleste.
De fleste av oss møttes og dro på marked i Greenmarked Square. Der var det mye husflidsting til halve prisen av det man betaler på Waterfront. Jeg kjøpte et par putetrekk i skinn og silke med afrikansk motiv. Regner med at sjansen til shopping byr seg også senere. Vi spiste middag på et ganske fasjonabelt sted der, til den nette sum av ca 130,- inkl øl og vin.
I kveld blir det en liten tur på Waterfront for et par øl eller noe, men det blir nok tidlig kveld på de fleste.


Forsinkelser.
Mandag 1.desember.
Da det nærmet seg lunch og egentlig avreise, fikk vi beskjed om forsinkelser. Det er to personer som må evakueres på den tyske stasjonen, Neumayer. Følgende er at vi reiser senere fra Troll og 15.00-avgangen fra Novo er utsatt til 23.00. Altså fikk vi nattflyving til Cape Town likevel.
Takk!
Søndag 30.november.
Vil gjerne benytte sjansen til å takke alle som har vært på hjemmesiden min, sendt meg hilsner og skravlet med meg på telefon mens jeg har vært her. Vet ikke om jeg får oppdatert siden min noe mens jeg er på ferie. Av den grunn er det nå mange som får bursdagshilsen på forskudd:
2.des: Mari
3.des: Richard
4.des: Ben
5.des: Vidar på Jan Mayen
9.des: Sigurd som blir 50 år
10.des: Mamma
11.des: Ingunn
15.des: Geir W
16.des: onkel Vidar
18.des: Viggo
Gratulerer så mye til alle sammen! 😀

1.advent
Søndag 30.november.
Igår var det min siste arbeidsdag og oppreisefest. Britt og "hennes gutter" sørget for god mat og servering. Det ble servert Ishavskaviar på toast, helstekt oksefilet og Brownies med is. Nydelig var det. Underveis var det underskriving av protokoll for overtakelse til ny kontigent, noen taler og utdeling av Nare 07/08-merker. Britt kom også med noen påminnelser til oss slik at vi husket igjen forskjellig ting. Så som penger, mennesker, biler, lyskryss og diverse andre ting som vi har vært forskånet fra det året vi har vært her. Merket det fort selv da jeg måtte bruke mobilen som vekkeklokke etter at jeg flyttet ned i bunkersen. Måtte lete ganske lenge før jeg husket hvor den befant seg.
Etter maten ble det skravling, drikking og bading til de tidlige morgentimer.
Idag er det strålende vær. Mange har benyttet dagen til å gå på korte og lengre turer. Min kanskje siste tur gikk til en fin soleplass på Nonshøgda.
Vi fikk beskjed om endring i flightplanen i morgen. Flyet går nå herfra kl 13.30 og videre fra Novo 15.00. Noe som i prkasis vil si at vi bare er på Novo den tiden det tar å flytte over all bagasjen fra Basleren til Ilusjyn. Det er ganske greit, for da får vi ordnet litt og slipper å stå så tidlig opp i morgen.
Har nå fått ordnet meg time hos lege, tannlege, fysioterapi og fotpleie til rett etter jeg kommer hjem. Klipping skal jeg prøve å få gjort i Cape Town.
Samboeren til Vidar, Hilde, kom til Cape Town i går. Hun meldte om 30 grader der i dag. Skal nok bli litt av en overgang :-)  For ikke å snakke om alle menneskene. Kommer nok til å være litt forvirret de første dagene.
Reisen fremskyndet.
Fredag 28.november.
Har akkurat fått greie på at reisen blir fremskyndet et døgn. Ingen som er lei for det :-)
To gode nyheter.
Onsdag 26.november.
Idag har jeg fått to gode nyheter. Den første er at vi skal reise herfra til Novo kl 08.00 på tirsdag, og fly videre til Cape Town kl 14.00. Vi hadde trodd vi skulle fly på natta for det pleier de. Nå slipper vi en natt på fly som vi ikke får sove, og som må tas igjen på dagen etter. Resultatet er at vi får ca 1/2 døgn ekstra i Cape Town. Da rekker jeg kanskje å klippe meg litt :-) Fikk tidligere beskjed av R og S at det er antrekk dress/kjole til middag på luksustoget vi skal ta fra Pretoria til Cape Town. Da bør jeg vel se litt ordentlig ut på håret også.
Den andre nyheten er at jeg fikk tilbud om den jobben jeg har hatt veldig lyst på :-) Med visse betingelser vel og merke.
Presentasjon av de nye folkene:
Asbjørn er ny forskningstekniker og stasjonssjef, Dag er lege, Jan er mekaniker, Øyvind driftstekniker, Britt kokk og Per er den nye elektrikeren. Han og Britt har tidligere også vært på Jan Mayen. Her om kvelden så vi fire JM`erne en videosnutt som ble tatt opp under høvdingskiftet i -97 da Per var der. Artig.
Av de andre som har kommet, har vi Bo (Bosse) som er ekspert på Everester. Han har permisjon fra sin jobb for å jobbe her nede for NP i sommer. Ole er anleggsarbeider og var her på første overvintring og et par sommersesonger etterpå. Harald og Stein er forskere fra NP. Hvert 5. år skal fuglebestanden, reder og slikt kartlegges her. Det er deres oppgave her nå. De skal reise ut sammen med oss.
David fra BAS (British Antartic Survey) er også her en tur. BAS har noen instrumenter her som måtte repareres. David reiser også ut sammen med oss. Han skal være i Cape Town til etter jul for deretter å sette seg på en båt, som først skal i dokk noen dager på Kanariøyene for deretter å reise til den engelske stasjonen, Halley. En reise som kunne tatt noen timer med fly, blir ganske lang med båt :-)
En uke igjen.
Tirsdag 25.november.
Gratulerer med dagen til Britt Heidi som hadde bursdag i går 😀
Det går greit å sove i den nye boligen min, selv om det er litt during fra aggregater rundt om. Det som er værre, er at det er så langt til do. Må derfor tidlig opp pga sprengt blære. Tidligere hadde jeg 1 min arbeidsvei. Nå har den blitt ca 5 min :-)
Fra igår begynte vi med middag kl åtte om kvelden. Siden vi har lunch kl tolv, har vi lagt inn et lett mellommåltid kl fire. Kan ikke gå åtte timer uten mat når vi jobber 12 timers dager. Britt og jeg har måttet dele arbeidsdagen vår for ikke å få for mange timer. Heldigvis fikk jeg lov å ha frokosten fram til jeg skal reise.
Og nå er det bare en uke igjen. Gleder med veldig til ferie med R og S.
Været er fremdeles flott, selv om det blåser litt idag.
I løpet av dagen blir det litt bursdagsfeiring. En av overvintrerne, mekaniker Jan, har bursdag idag. Gratulerer så mye :-)
Ny overvintringskontigent.
Lørdag 22.november.
I dag har de nye overvintrerne + 4 andre kommet til Troll. Det var snakk om at de ikke skulle komme før i morgen pga dårlig vær på Novo, men det gikk greit idag likevel. De skulle kommet på morgen, men dukket opp til en sein middag. Jeg hadde laget det samme som vi fikk på vår første middag her, afrikansk springbukk.
Nå er jeg altså ikke å treffe på mitt gamle tlfnr lenger. Der bor nemelig Britt nå.
Nå er det kun 10 dager igjen til vi reiser herfra. Regner med dagene kommer til å gå fort med mye å gjøre i overlappingen.
Hjemreisen nærmer seg.
Torsdag 19.november.
Nå har vi jobbet 2 uker med 12 timers dager og hatt fri to søndager. Pga kort overlapping, blir det nok ikke noe mer fri før vi skal hjem. Jeg merker at jeg er mer sårbenet om dagen, ellers går de lange dagene bra. Fordi jeg lager frokost, begynner og slutter jeg en time før de andre.
Klærne begynner å bli utslitt. Kastet en kokkebukse her om dagen, som har blitt vasket igjen og igjen til den revnet. Sokker slites det også mer av enn vanlig fordi vi går mye i stort skotøy. En stund tok jeg vare på hullete sokker i tilfelle jeg måtte begynne å stoppe. Stoppegarn er det nok av her. Heldigvis ser det ut til at det holder med den haugen sokker jeg tok med.
I disse to ukene har jeg ryddet og vasket i containerne så det hvertfall er plass til litt påfyll. På kjøkkenet er det nå en skikkelig vaskerunde, med krabbing på gulvet for å få vasket i kriker og kroker.
Har også vasket stedet jeg skal bo i overlappingen. Et lite rom med det som trengs, dog uten vindu, nede på rampa. Der får jeg være vakt for all maten :-)
Ferskmaten som ble bestilt i fjor, begynner å ta slutt. Rødløk ble lastet i Tromsø i månedskiftet sept/okt i fjor. Nå har jeg ca 5 løker igjen. Rømme og egg fra SA gikk ut på dato i des 07. Fremdeles er det fult brukelig. H-melken jeg bruker i havregrøten gikk ut på dato i juli i fjor. Er det noen som snakket om holdbarhetsdato? Det har jeg lært etter dette året at bare er tull.
Igår reiste Geir, Vidar og Jørn på transport. De skal ned til oversiden av hengslingssonen med ca 11 containere med tomme dieseltanker. Underveis setter de også fra seg en full tank som skal brukes til depot på transporter. Tråkkemaskinene trenger påfyll ca hver 4. mil. Når båten kommer til shelfen, har den med seg diesel i bulk som må tappes på egne tanker. Båten ligger for lossing i ca to dager. Med et lass ned hadde de fått for få tanker. Nå kommer de til å rekke å kjøre en tur opp for å hente de tankene de setter fra seg nå.
Fuglelivet her nede har tatt seg betraktelig opp. Nå høres et svare leven av snøpetrell oppe i lia her det meste av både dag og natt. Sørjoen ser vi farter forbi stasjonen, men mer sporadisk.
Været har vært flott de siste par ukene. Til dels kraftig vind hadde vi på fridagen vår søndag. Typisk! Nå er det meldt litt dårlig vær i horisonten, så det nye overvintringsteamet blir antagelig et døgn forsinket fra CT og ankommer ikke før tidlig søndag morgen. Håper ikke det samme skjer når vi skal ut. Tiden for midnattsol har også kommet (litt tidligere enn jeg trodde), men pga fjell rundt om, ser vi ikke selve solen hele døgnet. Men lyst er det.
Pakkingen er snart unnagjort. Jeg som trodde jeg kom til å klare meg med en Zargeskasse, ser at det visst er veldig greit med to :-) Den ene pakker jeg ting jeg trenger hjemme med det første. Den må sendes som frakt på flyet. Overvekt koster ca kr 500,- pr kg, så det er visst ikke veldig aktuelt. Den resterende bagasjen kan jeg ikke vente før i mars/april.
Har også så smått begynt å søke på noen jobber, men det har ikke akkurat veldig hast ennå. Skal virkelig nyte litt fri når jeg kommer hjem. Uten dårlig samvittighet. Jeg regnet ut at jeg har jobbet omtrent tilsvarende 18 mnd vanlig jobbing på 12,5 mnd. Og det lengste jeg har hatt fri i strekk, er to dager når det har vært helg.

Nye folk til Troll.

Torsdag 6.november.
I dag kom det fem "nye" personer til Troll. De skulle ha kommet veldig tidlig, men dukket ikke opp før akkurat i tide til middag. De nye er Ken og Bertran fra NP, Arnfinn (mekaniker) i sommerkontigenten og Harald og Roger som jobber i LNS for KSAT.
Samtidig dukket det også opp litt fersk frukt og grønnsaker.


Snart nye folk.

Onsdag 5.november.
Solen titter gjennom skylaget og vinden har gitt seg for denne gang. Etter planen med at den pleier å komme i mine vaktuker, var den en uke for tidlig ute. Det har altså snødd og blåst kraftig, oppi orkan styrke, i tre dager. I morgen tiiidlig kommer fem personer og en del gods til Troll, så nå er gutta på stripa og måker all snøen som sikkert har fonnet seg. På rampa og rundt om, holder jeg på med snøbrett. Det er utrolig hvor hardt snøen pakker seg bare på et par dager med vind. Fordelen er jo at jeg får store klumper på brettet.
De fem personene som kommer, er to fra NP, Ken og Bertran, Arnfinn fra sommergjengen og to fra Leonard Nilsen (LNS) på Svalbard, Harald og Roger. Det blir sikkert rart med nye ansikter.
For et par dager siden kom den første Ilusjyn inn til Dr.Maudland, så nå må vi begynne med værmelding igjen. Vi har også fått melding om at den ene av Baslerne som flyr mellom stasjonene her, har motorproblemer og er ute av drift et par uker. Regner med at alt er i orden når vi reiser ut.
På søndag morgen da jeg våknet, var hele tastaturet på laptopen min full av snø. Fikk pirket ut det meste med Q-tips, satte den på hodet for tørk et par dager og håpet det beste. Til nå ser det ut til å ha gått greit. Da var det sikkert en fordel med den tørre luften her.
Det ble ingen "oppreisefest" på lørdag, og det var bare Geir som benyttet den nyvaskede stampen. Urtedrikken fra Sigurd får vi ta en annen dag.
I dag er det akkurat en mnd til Simen og Rune dukker opp i Cape Town og vi begynner en lenge planlagt ferie. Det skal bli utrolig deilig. Hvor har et år blitt av?


Våren har kommet.
Fredag 31.oktober.
Idag har det vært ca -10 grader, litt sol, det har dryppet fra taket og jeg har tatt i bruk sommerarbeidsklærne mine. Like før middag dukket den første Sørjoen opp.
Geir vasket stampen igår i snøværet', så den er klar for bading i helgen. Det blir siste frihelgen og vi alene som vinterkontigent. Jeg antar vi skal feire det litt. Sigurd satt igjen ei flaske urtedrikk til oss. Den skal vi ta litt av imorgen og skåle for Sigurd.
Han ble operert på Haukeland på onsdag. Det ble noen nagler og skinner som skal sitte på noen uker. Nå ser han bare fremover.
Oppdateringer.
Søndag 26.oktober.
I natt har vi stilt klokken to timer tilbake for å ha GMT-tid når flyene begynner å komme om en drøy uke. Tidsforrandringen merktes godt til morgen. Hadde dusjet, spist frokost og hatt sengetøyvask før klokken var seks :-)
Etter at Jørn kom ned, er de fleste i litt forskjellig stadie av kraftig forkjølelse. Nese og øyner renner. Vi trøster oss med at vi nå forhåpentligvis er immune når vi kommer til Sør-Afrika.
Jeg har også såvidt begynt å pakke litt i helgen. Har lagt ned bøker som er ferdiglest, broderier, strikketøy og perlesakene mine, som jeg ikke regner med å få gjort noe mer med. Trodde jeg skulle få alt i en Zargeskasse hjemover, men det ser ikke slik ut når jeg har alt av klær og skotøy igjen :-)
Ellers er det visst på tide med noen oppdateringer her. Vi fikk først munnkurv av NP, men nå har det stått både sant og usant i aviser og på nett-nyheter, så jeg får hvertfall komme med en del av sannheten.
Sigurd reiser.
Lørdag 18.oktober.
Vi hadde fått beskjed igår at været var så bra at de skulle fly inn for å hente Sigurd idag. Guttene hadde brøytet ferdig flystripa igår, så det ikke skulle bli noe stress idag. Min vakt begynte like før åtte. Da skulle jeg sitte standby ved telefonen under hele flyvingen, både hit og tilbake igjen. Jobben var som sist, sende værmelding, ta imot passeringspunkter og sende mail til diverse instanser, for å holde dem oppdatert. Flyet tok av fra Cape Town kl 08.20 lokal tid. Denne gangen ble det heldigvis ikke snakk om å snu. Været ble bare bedre og bedre. Kl 14.05 landet Golfstreamen på Troll Airfield. Det var meningen flyet skulle stå på bakken en time, den tiden det tok å fuele. Det tok imidlertid en drøy time før en NP-mann, lege, sykepleier og to andre var inne på stasjonen. Det var rart å treffe nye mennesker igjen. Jeg hadde i all hast laget ferdig litt mat til gjestene, men de hadde visst ikke gjort stort annet enn å spise på den nesten 6 timer lange turen. Det var nemelig et privat luksusfly med egen flyvertinne.
Sigurd hadde vært klar i lang tid, men det skulle tas bilder både av ham og av alle ute, de skulle kikke på og prate om Sigurd og se på bilder som var tatt underveis.
Litt over fire var Sigurd på plass på båre og ble båret ut i sykevognen etter 206`en. Det er humplete utover mot flyplassen, så det gikk nok ikke så fort. Litt over fem tok flyet av. Jeg ble sittende som kontakt til punktet for Point of no return var passert.
Litt før halv tolv, fikk jeg kontakt med min NP-mann på mobilen i Cape Town. De var landet for nesten en time siden, og Sigurd var nå på vei til universitetssykehuset i Cape Town.
Tror de fleste pustet lettet ut etter en lang, men vellykket evakuering. Alle her fikk mye skryt for jobben vi har gjort.
I "bytte" for Sigurd, kom Jørn inn. Han reiste fra Svalbard på en dags varsel da det ble snakk om å hente ut Sigurd. Det er nøyaktig på dagen et år siden sist han kom hit ned. Jørn er sveiser, men kan også mekke litt kjøretøyer. Han skal være transportsjef for gjengen som skal frakte gods fra shelfen i sommer.
"Avskjedsparty".
Onsdag 15.oktober.
Avreise for Sigurd blir stadig utsatt pga været. Nå ser det ut som om fredag/lørdag er det beste tidspunktet.
Sigurd er blitt ganske mobil etterhvert, så vi setter ham på to kontorstoler og triller ham ut i stuen på kvelden. Geir har laget krykker til ham av rør, men etter nesten to uker i sengen, er ikke styrken helt på topp.
I kveld hadde vi ost, kjeks og kake som en liten avskjedsmarkering fro Sigurd. I tilfelle avreise kan komme litt brått på.
Flyforsøk.
Fredag 10. oktober.
Gratulerer så mye til Camilla som ble 22 år igår! :-)
Etter å ha hatt knallvær i mange uker, er det nå snø, vind og lavt skydekke når vi kunne trenge noe annet. Alle har vi jobbet uten søvn i natt for å få ferdig flystripa til at det kanskje kunne komme fly. 
En Falcon 2000 EX tok av fra flyplassen i Cape Town litt over åtte lokal tid. Da hadde jeg allerede snakket med en fra NP som skulle være med, for flere timer siden. Jeg skulle være deres kontakt på bakken mens de fløy. Min oppgave var å melde været hver gang de ringte og sende mail til diverse folk rundt om og holde dem orientert om hva som skjedde underveis. En oppgave var bl.a å registrere den siste oppgitte posisjon. I tilfelle det skulle skje noe med flyet, var det det sist kjente punktet for kontakt.
NP-kontakten på flyet ringte fra Iridium-tlf, mens jeg satt med vanlig tlf. Til tider var det ingen kontakt å få med flyet, pga dårlig forbindelse. Kvart på tolv var flyet ved Point of no return. Været her var da så dårlig at flyverne bestemte seg for å snu. Det var selvfølgelig en nedtur, men utfra været, var det ingenting å si på avgjørelsen. Sikten var ikke så god at man engang kunne se hele flystripa på ca 3 km.
Etter en natt uten søvn, ble det for de fleste ikke sein kveld i kveld.
Første antarktispetrell.
Tirsdag 7. oktober.
Det blir litt ekstraordinær jobbing på alle mann (og kvinner) om dagen. Jeg er snart utdannet anestesisykepleier. Idag var jeg også sjåfør for de som brøyter på stripa, da de tok seg tid til å komme inn til middag. Det tar ca ti min med bilen, mens det fort tar tre kvarter med tråkkemaskinen. På innoverturen til middag, så vi den første flokken med Antarktispetrell denne sesongen. Det var stort. Det er utrolig at de må ta turen helt ut til åpent vann for å finne mat. Når "maten" har kommet, ser vi nok snart Sørjoen her også.
Etter å ha brukt opp containeren med diesel som var kjørt ut til flyplassen, fikk jeg jobben med å kjøre ut noen fat med 206`en. Varmgarasjen var også full av is og vann etter at diverse maskiner var satt inn der til smelting. Tok jobben med å fjerne det som fjernes kunne. Vi vil ikke ha flere skader på glatta..Operasjon.
Lørdag 4.oktober.
Redningsaksjon.

Fredag 3.oktober.
Rett etter middag idag fikk vi melding om at Geir og Sigurd som hadde reist på tur til Buddamagen etter lunch, var i vanskeligheter. På toppen like etter å ha begynt på nedturen, skled de begge to på hard snø/is i en slakk helling. På et parti med tørr snø, ble det bråstopp. Med Geir gikk det bra. Det gikk imidlertid mye verre for Sigurd. Han hørte et knekk idet ankelen brakk tvers av.
De hadde selvfølgelig tatt med seg Iridiumtlf, men pga mange timer i kulde var det dårlig med batteri. Etter å ha varmet batteriene litt på kroppen, ringte Geir til kona og ba henne ta kontakt med Troll. Det var det tlf.nr som var lettest å huske i farten. Deretter spjelket han benet til Sigurd med ryggsekken som hadde stive meier, og lot Sigurd få dunejakka si. Det var kaldt, ca 30 minus, og det blåste mye oppe på flata, så de måtte bare prøve å bevege seg nedover for å holde varmen.
Da vi fikk meldingen, gjorde vi klart utstyr, og kjørte utover i en 206 (bandvogn). Vi prøvde å få kontakt med Geir og Sigurd, men det var ikke mulig. Vidar, som var kontaktpunktet igjen på Troll, fikk i oppgave å prøve å få kontakt med dem, ringe kona til Geir og å varsle NP om ulykken.
Før vi kom helt inn til bunnen av Buddamagen, prøvde vi for å se om vi kunne se dem i kikkert. De hadde røde klær på seg, så det burde kunne gå an. Vi visste de var på toppen, men vi så dem ikke da. Det ble tatt en avgjørelse på at vi skulle kjøre rundt til baksiden for å gå opp den veien. Der ville vi komme mye høyere opp før vi måtte gå resten. Selv om det tok lang tid å kjøre rundt, regnet vi med at det likevel tok kortere tid enn å gå opp 900 høydemeter med utstyr i ei bratt steinrøys. Da vi hadde kjørt et stykke forbi Buddamagen, kunne Atle se dem i kikkert på toppen. Vi håpet at de kunne se at vi var på vei rundt.
Det tok ganske nøyaktig en time å kjøre til baksiden av Buddamagen. Bandvogna begynte å skli da vi kom opp på litt over 1700 m. Før vi gikk ut av bandvogna, gjorde Annika klar et par sprøyter med smertestillende som hun puttet på innerlommen. Annika og jeg fikk i oppgave å gå over toppen og ned til vi fant Geir og Sigurd. Atle måtte kjøre bandvoga rundt og begynne å gå opp fra forsiden. Siden Annika har betraktelig bedre kondis enn meg, ble det hun som måtte bære utstyrssekk og båre. Det var ganske bratt opp og en smule glatt, men da vi gikk bort til vi traff litt bart fjell, gikk det greiere.
Både Annika og jeg var ukjente i terrenget, så vi tok nok ikke den raskeste veien over. På vei ned på andre siden, var det også såpass bratt at det var vanskelig å se ovenfra hvor man helst burde gå ned. Innimellom traff jeg på sklisporet etter Sigurd og Geir. Etterhvert begynte det å bli mørkt. Selv om jeg sto over alle de andre og kikket etter røde mennesker, så jeg ingen i den svarte steinrøysa nedover. Ble enig med Vidar over VHF at jeg bare skulle gå ned til bilen. Før jeg kom så langt, hadde de andre sett meg. De var da litt ovenfor meg og ganske mye lenger mot andre siden av henget. Geir var ganske utslitt etter å ha løftet benet til Sigurd, mens Sigurd selv aket seg nedover på rumpa det meste av veien.
Det hadde nå gått ca 4 timer siden vi dro fra Troll. Bedøvelsen som Annika hadde gjort klar i bilen, hadde frøset i kulda. Da de ble prøvd varmet opp inni votten, brakk sprøytespissene. Vi bar Sigurd på båre en stund i det ulendte terrenget, men han begynte fort å fryse når han nå lå stille, så han ville heller ake så han holdt varmen. Innimellom støttet vi ham oppreist på begge sider, mens en gikk foran og løftet opp benet. Det gikk ikke fort, men tross alt fremover. Da vi kom til partier med store steiner, ble ikke dette særlig praktisk. Vi skjønte etterhvert at dette kom til å ta hele natten hvis vi skulle komme oss helt ned. Atle dro da ned igjen for å kjøre 206`en så langt opp i den bratte skråningen han kom. Han kom et stykke opp, til bandvogna snudde seg av seg selv, som han uttrykte det. Det var nemelig en ganske bratt skråning og store steiner i det første partiet.
Det var Sigurd som gjorde den værste redningsjobben selv, men vi andre fulgte med for å prøve å oppmuntre og holde humøret oppe. Selv om det nå var blitt helt mørkt, valgte vi å bruke nattsynet fremfor å bli blendet av lyktelys. Alle var glade da vi endelig kom ned til 206`en i skråninga. Atle, Annika og Sigurd fikk plass i vogna, mens Geir og jeg gikk den bratteste skråninga ned til bilen. Vet ikke engang om jeg hadde tort å sitte på ned, så bratt var det. Vi var nede ved Toyotaen litt før ett, omtrent samtidig med de andre. Geir og jeg var inne på stasjonen en halv time senere, der Vidar hadde gjort i stand mat. Vi spiste litt så vi hadde litt mer krefter til de andre kom en halvtimes tid senere og vi måtte få Sigurd inn.
Det var ikke bare lett med dører og ganger som ikke akkurat er laget for bårer og pasientseng. Vi fikk han da i hus, og Annika og Vidar fikk tatt av støvler og ødelagt tøy, og fikk behandlet benet. En strevsom kveld for alle, men mest for Annika som ikke kunne legge seg da vi andre gjorde det. Hun hadde ansvaret for Sigurd gjennom natten.

Ny måned.

Torsdag 2.oktober.
Hvorfor har det plutselig blitt gult her tro?
Noen gratulasjoner først. Liv Karin som hadde bursdag 17.sept, Kristin og Viggo som fikk sin andre sønn den 25. og tante Vera som hadde bursdag 30. Gratulerer med vel overstått til alle sammen! 🙂
Bortsett fra en dag med vind, har vi hatt nesten vindstille, mye sol og 16-30 grader minus i lang tid. Med andre ord, mye bra vær. Denne uken har jeg vakt, min siste før det kommer nye folk. Siden jeg har vakt, må man regne med litt dårlig vær. Det er meldt stiv kuling på søndag. Det lover ikke godt for de som skal begynne å brøyte flyplassen til uka. Med mye vind, kan det ta tid. Vi håper det beste.
Vi merker det begynner å nærme seg hjemreise på flere måter. Lister kommer opp av diverse slag. Hva skal vi sende hvor av bagasje? Hva får vi av utstyr vi har brukt og hva må vi levere igjen? Romfordelingsliste under overlappinga har kommet opp. Den var det nok bare stasjonssjefen selv blandt oss som var fornøyd med.
Ellers har jeg lurt på om jeg skal begynne å pakke, men det er så liten plass til å sette fra seg svære kasser her. Nå står de stablet på et ledig rom. Og kassen er full av ting jeg ikke bruker og som ikke skal ta plass annet sted. Vi har også fått beskjed om at bagasjen vi sender ut i begynnelsen av desember, ikke kommer hjem før i slutten av januar. Da regner jeg med at NP spanderer ny garderobe på oss i mellomtiden. Det gjør jo flyselskap/forsikring hvis bagasjen blir borte et døgn. Her er det snakk om nesten to mnd.


En flott uke.
Søndag 7.september.
Dette har vært en flott uke. Det har vært temperaturer på mellom 10 og 15 minus, så det har føltes ut som regne sommeren. De fleste har passet på å gjøre en del utearbeid. Flere sleder med tønner er blitt presset og stablet i søppelcontainer, det er gravd og skrapet rundt omkring og selv har jeg kassert en del mat. Tør ikke si hvor mange tønner det ble. Mye er frisk frukt og grønnsaker som har frøset, men også en del dårlige frosne grønnsaker fra Cape Town.
I helgen har det vært ganske kaldt, 25-35 minus, men skyfri himmel. Har gått et par småturer på isen. Det er fint å gå der nå som det kom snø i begynnelsen av uka. I fjellet er det derimot ikke så fint, siden snøen ikke har blitt hard ennå og man ikke ser hvor steinene ligger. Igår brukte jeg solbriller for første gang denne sesongen. Idag var jeg tidlig i farta. Litt over ti, kom jeg tilbake etter en times tur på isen. Da jeg hadde fått varmen i meg igjen, rigget jeg meg til ute i solveggen. Satt der i freden og roen i tre timer. Smurte meg med faktor 50, men merket i ettermiddag at jeg var ganske stiv i ansiktet. Ingen sa at jeg var blitt brun som en neger :-)

Nye bilder.
Lørdag 30.august.
Atle hadde bursdag igår, men vi skal feire den idag. Gratulerer med dagen! 🙂
Idag har jeg lagt ut ca 50 nye bilder.
Helgene pleier å være stille og rolige, og alle spiser når det passer. Unntaket er middag. Den er det ukevakten som bestemmer hva blir, og når skal inntas. Idag har Geir og jeg vært ute et par timer og gravd snøhule. Da tenkte jeg det kunne smake med litt varme pølser etterpå. Og det gjorde det. Til middag kl seks var det sjømat, som alle spiser seg sprekkeferdig av. Kl ni ble det litt feiring av bursdag med ost, kjeks og vin. Til dessert var det "bursdagskake". Det var neppe noen som hadde grunn til å gå sulten til sengs i kveld.
Beredskapsøvelse.
Tirsdag 26.august.
Idag kom den varslede beredskapsøvelsen vår. Ca halv to tok Annika imot beskjed på VHF`en fra Atle. Han husket ikke noe,  visste ikke hvor han var, var litt ør i hodet og hadde vondt i ryggen. Han hadde imidlertid med seg GPS, så han oppgav punktet han befant seg på.
Vidar, som ukevakt, hadde deretter kommandoen. Annika og Geir skulle ta med beredskapskasse og spjelkebåre på scooter med slede og være fortropp. Sigurd og jeg skulle gjøre klar 206`en med sammenleggbar båre og sykevogna og være klar til å rykke ut når de andre fant Atle og kunne si om vi skulle ha med oss noe mer.
Det tok tid før vi igjen fikk kontakt med Annika og Geir. Det viste seg senere at de hadde plottet inn 2 grader W i stedet for Ø. I mellomtiden hadde vi meldt fra til Vidar at vi kjørte i retning mot Sofietoppen. Annika og Geir dukket opp på siden av oss like før avkjøringen til Sofietoppen. Vi ble enige om at vi måtte opp på toppen. Siden det ikke var føre for hverken scooter eller sykevogn opp bakkene, måtte vi ta av vogna, sette igjen scooteren og lesse over utsyret vi trang. Deretter kjørte vi alle fire opp. Det stemte med GPS-punktet gitt. Vi fant Atle sammenkrøllet litt kjelkete til nedenfor en steinkant. Da hadde han ligget der i ca to timer og var nok ganske frossen. Etter ordre fra legen, ble han bare lempet over på båre og båret ned i varmen i containeren til KSAT. Det nærmet seg fort middag, så øvelsen ble avblåst der.
På briefingen etterpå, ble vi enige om at vi hadde lært veeeldig mye om hvordan ting ikke bør gjøres :-) Vi ble også enige om at vi måtte ha en øvelse til.
Knallvær!
Mandag 25.august.
Tante Reidun har hatt bursdag. Gratulerer med vel overstått! 🙂 
Nå er jeg ferdig med vaktuken min igjen. Og det ble vær som jeg pleier å ha det. To perioder med sterk vind, og snø i tillegg igår. Det var meldt 12 mm nedbør. Noen steder var det ingenting, andre var det flere meter. Merkelig hva vind og turbulens kan utrette. Der man skulle tro det ikke kom noe pga levegg, danner det seg store hauger.
Forrige uke måtte jeg også gjøre meg ferdig med vareopptelling. Fikk god hjelp av Annika, men etterarbeidet tok nesten like lang tid som selve opptellingen. Hun nye overvintringskokken er på plass i Tromsø og skal bestille varer for neste sesong. Jeg fikk mailet over listene sent i kveld.
Stormen var bare på besøk et døgn denne gang, og la seg utover kvelden i går. I dag letnet det litt utpå formiddagen, det ble sol og knallvær. Med nedi 25-30 kalde og hvitt overalt, var det en fryd å være ute og måke snø på rampa.
Nå har jeg begynt med ny arbeidstid. Istedet for å ha fra 08.00-17.00 med 1,5 t pause i løpet av dagen, jobber jeg nå fra 09.00-17.00 med lang lunsjpause. Tror jeg får en litt mer effektiv arbeidsdag av det. Jeg har vanligvis pleid å trene fra klokka ni. Nå kan jeg jo begynne tidligere hvis jeg føler for det. Har litt mer overskudd på morgen enn på ettermiddagen.
Bursdagsfeiring.
Søndag 17.august.
Gratulerer med dagen til Vidar her! 🙂
Siden han pleier å være førstemann oppe, ble det dårlig med kaffe på sengen på en søndag. Etter en høytidelig invitasjon til feiring av dagen  til alle i NP, var det dessverre mange som måtte melde avbud. Dagen ble derfor feiret med oss seks tilstede på kvelden. Geir disket opp med ost og kjeks og stasjonssjefen spanderte drikke til. Desserten bestod av en litt mislykket, men likevel god, kaloribombe av en sjokoladekake med nøtter og karamellglasur.
Det har vært vind i helgen, så det innbød ikke til den store utfartstrangen. Tv-titting ble redningen. Har sett noen episoder av mesteretterforsker Kurt Wallander. Det er litt varierende forhold for å få inn OL-sendinger, men noe har vi da fått med oss.
Siste nytt
Torsdag 14.august.
Gratulerer med dagen til de som har hatt bursdag, Elin, Håvard, Mette og Stine!
Min tante lurer på om det ikke skjer noe her nede. Bortsett fra at man lærer seg til å få den ene trøkken i trynet etter den andre, gjør det ikke det. Nå er jeg ikke bare sur, men fly forbanna! Her får man virkelig greie på hvor mye man er verd. Får ikke sove om kvelden og orker ikke å trene. Bortsett fra denne lille utfordringen, har vi hatt forberedelser til beredskapsøvelse som vi skal ha i løpet av august. Den blir uvarlset, med evaluering etterpå.
Idag har vi behandlet Annika for nakkeskade, pakket henne inn etter alle kunstens regler og bært henne på en vakumbåre. Vi gikk også gjennom hvordan man skal bruke vakumspjelking på brudd.

Det har vært et fantastisk vær her siden solen kom tilbake. Varierende grad av kaldt, men lite vind og mye sol. Igår gikk jeg min første runde på isen etter arbeidstid på noen mnd. Kom akkurat i "mål" før det begynte å skumre for mye. Litt senere på kvelden kom vinden som meldt, med kuling i styrke.

De tørkede reinsdyrhjertene til gamlekokk, Hårek, har kommet til heder og verdighet igjen. (Fant flere krt i en krok i frysecontaineren) Det er opptil flere som synes de er gode når de først fikk smaken på de. Helgen som var, laget Sigurd overraskelsesgryte. Det var selvfølgelig med tørket reinhjerte i :-)
Turvær.
Lørdag 2.august.
Ny måned, og det er bare 4 mnd til vi reiser hjem idag :-)
På dagen idag var det helt stille, sol og rundt -33 grader. Flott vær å gå tur i. Tok en "langtur" over Nonshøgda og Sofietoppen og veien tilbake over isen. Ikke helt optimalt å klatre opp fjell med ispiggete støvler, men kom meg da opp. Det var helt vindstille på Nonshøgda, men betraktelig surere på veien mellom toppene og opp til Sofietoppen. På veien ned møtte jeg kjentfolk. Annika var på tur opp motsatt vei av det jeg gikk. Det var godt med varm solbærtoddy da jeg kom tilbake. Var litt småkald etter et "isolasjonslag" med rim mellom ytter- og innerklær.
Til middag hadde vi fått to "nye" personer her. Atle og Vidar som for noen uker siden avtalte at de ikke skulle barbere seg før solen lyste på Troll, hadde idag tydeligvis sett solstråler. Skjegget var borte.
Brannøvelse og hårklipp.
Torsdag 31.juli.
Idag har vi hatt brannøvelse. Først var det opptelling i gangen, slik at Atle visste at ingen var savnet. Annika kom med alt det bærbare 1.hjelpsutstyret sitt. Det "brant" i badstua, så Vidar og jeg måtte til med slokking med "våre" slanger. Jeg har ansvar for slangen utenfor kjk og Vidar det nede i gangen. De rekker egentlig ganske langt da vi prøvde. Sigurd måtte ned å sette på tapping til dagtank, han og Geir måtte opp og hente et strømaggregat og vannslanger som kan kobles til. Vi fikk en liten demonstrasjon på hvordan det skal gjøres og hvordan få vann i pumpa fra badestampen. Atle hadde til slutt en gjennomgang av BAS- og KSAT-rommene der det ikke skal slukkes med vann eller pulver.
I kveld har jeg klipt meg, igjen. (Det er ikke lenge siden sist) Før har jeg stått med saks og klippet meg slik jeg lærte av frisøren min. Hvertfall nesten :-) Idag har jeg brukt maskin. Først tok jeg et tak med vått hår etter trening. Da ble jeg ganske fornøyd med lengden, men det ble litt ujevnt. Så fikk jeg høre av gutta at håret måtte være tørt. Etterpå tok jeg et tak til, også med assistanse fra Vidar. Da ble det veeeldig kort, men egentlig ganske deilig. Får se om jeg tør sette inn et bilde :-) Må bli litt vant til det først.

Ps. Nå er det ca 2 uker siden klippen, men er fremdeles uvant å se seg i speilet. Antar jeg kanskje ligner mer på mine brødre nå :-)
Solen er tilbake!

Tirsdag 29.juli. Olsok.
Idag har vi vært og sett solen komme tilbake. Vi gikk opp til Com 2, ca 15 min gange i bakken ovenfor stasjonen, for å se skikkelig. Det var en lang sky i horisonten, men vi så solen ordentlig da den kom over den. Det var ca halv to norsk tid. Sjefen hadde tatt med champagne, så vi skålte i det. Det blir nok en stund ennå før vi får sol på stasjonen, fordi solen nå er bak Nonshøgda og Sofietoppen. En måned til ca, sier de som har greie på det.
På bildet står jeg i forgrunnen. Det er ikke så lett å få fin sol og meg samtidig, så da valgte jeg sola :-) Det blir for lyst med blitz.
Til middag hadde vi Olsokgrøt og spekemat med rød saft.
Om ettermiddagen er det også straks lyst nok til at jeg kan gå meg en tur etter jobb kl fem uten å ha på hodelykt. (Ikke det at jeg har gått tur med hodelykt).

Fortsatt god sommer til dere hjemme!


Solen.
Lørdag 26.juli.
Vel overstått til dere som har hatt bursdag i juli; Mariann, Bernt og Vivan bl.a.
På tirsdag 22. feiret vi Annika her, med marsipankake, gaver og litt hygge på kvelden.

Idag har vi sett solen ordentlig på de høyeste fjelltoppene rundt her. Jeg gikk tur i skiløypa  nesten bort til Klovningen. Skulle egentlig sitte på med Sigurd og Geir i 206`en bort og gå tilbake, men de fikk ikke start på den. Innen de kom etter på scooter, var jeg nesten "framme". På tilbaketuren var jeg litt småkald. Da jeg kledde av meg, skjønte jeg hvorfor. Fleecejakken og goretexjakka var full av rim på innsiden. Og det virker nok litt nedkjølende, selv om jeg gikk og ble varm. Goretex er nok stort sett bra, men rekker ikke å "puste ut" kondensen før den fryser i kulden her nede.

Nå er det straks bare 4 mnd til vi skal hjem, og folk snakker litt oftere om at det skal bli deilig å komme seg hjem. Er vel kanskje sol og sommer som frister litt, foruten å treffe kjente og kjære igjen selvfølgelig. Jeg har også begynt å forberede meg litt til hjemreise. Har funnet fram cv`en min for å pynte litt på den til jeg skal begynne å søke på jobber. Har vel ikke det helt store hastverket der. Kommer til å satse på litt vikarjobber til jeg finner en jobb jeg vil ha.

Det er en stund siden vi fikk beskjed om hvem som har fått overvintrings- og sommerjobb her neste sesong. Noen gamle kjente kommer igjen på sommerjobb, mens andre blir nye. Et par som var her på overvintring i fjor, vil ha sommerjobb i år. Den nye overvintringskokka hilste jeg på og snakket litt med i feb. i fjor. Hun var kokk på Jan Mayen for 20 år siden og jeg traff henne på et JM-treff i Oslo. Verden er visst ikke så stor.

Jeg har så smått begynt å forberede ny sesong i matcontainerne også. Har kvittet meg med resten av de "friske" grønnsakene (friske grønnsaker er oppskrytt). Champinjongen var ikke akkurat frisk lenger, vårløken var begynt å sette nye skudd i isoporkassen, blomkålen var råtnet bort, løken tørket inn og gulrøttene ser friske ut på utsiden, men ser ut som om de er markspiste i margen. Rødløken er den som holder seg best. Ferske poteter har vi også en stund til, selv om en del av de er noget inntørket. Har mistanke om at det er blandet inn poteter fra to sesonger. Ser hvertfall slik ut. Mandelpotetene er på størrelse med erter, så de "holder" nok ganske lenge ennå. Det er på langtnær ideelle forhold for friske frukt og grønnsaker her. Luften er altfor tørr, og isoporkassene blir for fuktige etterhvert.
Mye av maten som har kommet fra Sør-Afrika er bra, men noe er ikke fullt så bra. Selv om jeg er opplært til å ikke hive mat, gleder jeg meg bl.a. til å bli kvitt 20 krt donuts og 10 krt minibaguetter som er så dårlig pakket at de bare har tørket inn på frysa. Skal nok komme med enkelte anbefalinger til neste bestilling. Jeg må snart begynne med vareopptelling og flytte all "den nye" maten over i containeren hvor den gamle maten ligger. (Den skal sendes i retur) Den er halvfull av juicekonsentrat og pølser, så det kan nok bli litt av en utfordring. Men siden jeg liker å sjaue litt, er det faktisk en jobb jeg gleder meg til å gjøre.

Tiden går, fort.
Søndag 13.juli.
Enda en uke har gått og vaktuken min er over for denne gang.
Kan vel si jeg var ganske uheldig med været denne gangen også. Det blåste kraftig i flere etapper, så jeg har måket snø på do, rampa og nedganger flere ganger i løpet av uka, men har fått hjelp av de andre. På fredag i orkan vind, lå snøen til taket rundt alle continerne. Med skuffe og ett snøbrett, tar det tid å få vekk alt. (Ryggen min bærer preg av all måkingen.) Nå har det imidlertid blitt skikkelig fin trapp ned til kompressorromet bak containerne, helt til neste gang det kommer kraftig vind.
Annika og jeg kjørte søppel en dag. Først gravde vi ut snø av alle søpplefatene på rampa utenfor kjøkkenet. Vi hentet "tomme" dieselfat, åpnet de og helte ut rester av diesel.  Det var for kaldt til at krana på 206`en virket, så jeg måtte ta opp posene i de tønnene som var fulle (også doavfallstønna), ha de opp på 206`en og ha søppelet i tomme tønner som sto ved søppelpressa. Jeg passet på å sikre tønnene med stropper, så de ikke skulle blåse avgårde i neste storm.
Når det er for kaldt til at kjøretøyene vil starte, har Sigurd også brukt ei tralle til å frakte søppelet i. Jeg har også måttet benytte den når jeg har hentet matvarer.
Nå er det bare drøye to uker til solen kommer tilbake. Det merkes at det er blitt litt lysere om dagene. Må vel innrømme at jeg synes det skal bli deilig å se solen igjen. Temperaturen har også steget litt, så det har vært regne sommertemperatur her med mellom -15-20 grader når det har vært stille.
Tok meg et par runder på isen i løpet av helgen. Der det forrige gang var vanskelig å finne fram pga store snøhauger, var det nå bare blåis. Jeg gikk som ei gammel kjerring rundt for ikke å falle. Merket at støvlene mine trenger å repigges. Har mistet noen pigger og slitt ut andre.

Ny treningsrekord.
Mandag 30.juni.
Idag er jeg litt stolt av meg selv. Har fått en ny treningsrekord, som jeg ikke har noen planer med å prøve å slå noengang igjen. Har kun hatt en hel fridag fra trening på en mnd.
Jeg har syklet 72 mil på 21 t, gått 8 mil på 16 t og rodd nesten 17 mil på 14 t. Tilsammen har jeg forbrukt ca 33.500 kcal på disse 51 timene.
Dette er nok verdt minst en sjokolade og colaboks :-)

Ps. Bildet er "gammelt, fra jeg begynte å trene.
Midtvinter.
Søndag 22.juni.
Denne uken har vært ganske kald. Ny kulderekord med -50 nede på isen. Ellers har det nok vært litt kaldere enn det var meldt.
I helgen har det vært stor festivitas rundt om på Antarktis. Midtvinter er en stor begiventhet rundt omkring her. Stasjoner som har vært her i mange år, har sine tradisjoner. En stasjon har bading som sin greie. De bor nok litt nærmere sjøen, men om det er noe varmere der, er jeg ikke så sikker på.
Det har blitt sendt mange hilsner med gode ønsker og bilde av kontigent/stasjon. (Vårt bilde ble tatt på 17.mai).
Vi hadde planer om å ha fotballkamp, men da temp.måleren viste rundt
-45 grader, ble kampen avlyst. I stedet hadde vi et par utholdenhetskonkurranser etter middagen.
Sigurd vant den ene konkurransen og Atle den andre. Men han hadde trenet mye mer enn vi andre, på ei kule vi skulle få flest mulig omdreininger på ved å finne den riktige rytmen med handa. Premiene er det ingen som har hørt noe om ennå.
Jeg var ute og gikk en tur på isen idag. Veien var ikke noe lettere å finne denne gangen :-) Det var hauger med snø overalt, som lignet sanddyner.
Gensere til salgs.

Søndag 15.juni.
Idag våknet jeg veeeeldig tidlig, før en nattevandrer hadde lagt seg. Hadde to timers trening fra kl åtte, så etter dusj, var jeg jo ennå tidlig klar til å drive med andre ting. Genserne som jeg har holdt på å montere, ble ferdig i løpet av dagen. Så nå har jeg to tidligere modeller av VM-gensere til salgs. Kanskje brukbare julegaver, siden det kan passe med leveringstiden. Den ene (skøytegenser) er i str 12 år, er koksgrå i bunnfarge med lys grå og rødt mønster. Den har villmarkshals med glidelås og har løpegang med rundstrikk nederst. Den andre er skigenser i str XL. Den er koksgrå i bunnfarge med hvitt hovedmønster med litt rødbrune farger øverst på armer og skuldre. Den har glidelås og to knapper i halsen. Jeg vil nok ha kr 1.000,- for barnegenseren og kr 1.500,- for den voksne. Det er nok en del billigere enn i butikken, og så er den skikkelig hjemmestrikket. De er pent strikket om det er lov å skryte litt av seg selv :-)
Det har kommet ca 10 cm snø i løpet av tidlig helg, men idag var det flott vær, så jeg bestemte meg for å gå meg en runde på isen mens det var som lysest. Det er lenge siden sist. Det var ikke så kaldt, i underkant av 30 minus. På vei ned til isen var det lett å finne fram, men veien på isen var helt borte i snøen. Og jeg har nok ikke sett så godt på alle steiner jeg går forbi, for ikke husket jeg om den og den steinen hadde ligget på høyre eller venstre side da jeg har gått der tidligere. Rundt meg smalt og braket det i et sett, men heldigvis er isen trygg å gå på der jeg gikk. Da jeg var kommet litt over halvveis, fant jeg igjen et veimerke i tusmørket, ei tønne med jernstang i, og jeg fikk korrigert meg inn igjen. Jeg var nok litt ute på videvanke.  
Til uken er det meldt skikkelig kaldt, nedi -44. I fjor var rekorden på ca -40, så den slår vi glatt.


Ventilasjon.

Torsdag 12.juni.
Har du noen gang tenkt over hva som skjer hvis ventilasjonen på jobben ikke virker? Siden mandag har vi vært uten ventilasjon fordi Geir og Vidar har termofotografert alle rom og målt fuktighet og lekkasje rundt vinduer, mot yttervegger og under lister på innervegger. Det var visst ikke helt fritt for at det lå over "normalen" både på ytter- og innervegger.
For å få til dette, måtte de slå av ventilasjonen, tette alle luftekanaler, lukke noen dører og skape undertrykk ved hjelp av maskinen på bildet. Luften inne har vært tett og flere har merket hodepine og tungt hode. Jeg har måttet lage mat uten for mye steking. Heldigvis har det vært stille og ganske mildt noen dager, så innimellom har jeg fått lov å åpne vinduet.
Værst har det nok vært i treningsrommet. Der har vi vært opptil fire og trenet samtidig. Da har til og med gutta måttet åpne vinduet og døra til gangen for å få litt luft. Ellers pleier jeg å få lov til å trene alene fordi jeg har vinduet oppe.
Nå er det bare to uker til "solen snur" igjen. Det er vel ikke til å komme fra at det skal blir deilig å se sola igjen i månedsskiftet juli/august. Selv med mørketid, er Antarktis det kontinentet som har flest soldager i året. Det er også tørrere her og mindre nedbør enn i Sahara. Men temperaturen er selvfølgelig ikke akkurat til vår fordel.


Snøorkan?

Fredag 6.juni.
Gratulerer så mye med dagen til broder Geir! 😀
Hører det er sommer og strandvær hjemme. Har aldri hørt ordet snøorkan, men det er nesten det det er her nå.
Her hadde gutta akkurat gjort opp status etter forrige helgs harde vind. 100 tomme fat forsvant, sovevogna til en tråkkemaskin hadde veltet og knust vinduet, dodøra ble funnet igjen og ellers var det litt forskjellig som måtte sikres bedre. I går var det meldt stiv kuling igjen, men det må være noe amerikansk med været her, siden det blir mye mer enn varslet. Før tre i natt måtte gutta ut å sikre noen bølgeblikkplater som nesten var på vei inn soveromsvinduene. Noen bretta seg rundt bardunene og andre er nok på vei mot Klovningen. Det ble lagt store steiner på platene, men er ikke så sikker på at alle fremdeles ligger der de ble lagt. 
De som skal overvintre her nede, bør enten ha veldig godt sovehjerte eller dårlig hørsel. Jeg har ingen av delene. De innsatte har tvert imot i alle år, klaget på at jeg har altfor god hørsel. Da jeg skulle prøve å sove igjen inatt, lå jeg med høretelefoner med musikk utenpå sov-i-ro. Man kunne sikkert dunket på døra mi uten at jeg hadde hørt det, men vinden var det ikke mulig å stenge ute.
Slik som på bildet, så det ut i vinduskarmen min i formiddag. Og temperaturen er ca 9 grader her inne.


Vær eller ikke vær.

Lørdag 31.mai.
Nå opplever vi vel vår første ordentlige orkan. Tidligere har det bare vært oppi orkan noen sek om gangen. Definisjon på orkan, er at det skal være orkan styrke i minst ti sek. Nå er det mye lenger, og innimellom "bare" sterk storm.
Morgenen begynte med å grave ut en halv meter snø for å komme seg på do. Med plass knapt nok til å snu seg, var det ikke bare bare å få av seg kjeledressen før jeg satt meg ned. Da jeg skulle ut igjen, fikk jeg såvidt døra opp fordi det blåste orkan rett imot. Da er det bare å slippe døra og håpe at man ikke har noen fingrer imellom. Etterpå var det morgenrunde. Jeg pleier å ha med VHF i tilfelle det skjer noe. Til en forrandring var det Geir som var tidlig oppe og kikket etter meg om det gikk bra. Det fine rimet som hadde blitt etter all kulden, er forsvunnet, så nå er det speilblankt i bakkene igjen. Det var bare å sette sjøbein mot en stein når det blåste som værst og komme seg ned glatta når det løyet av innimellom.Vi pleier å lese av temp i containerne. Rommet der vi leser av og skriver, står døra rett mot vinden. Der var det snø til klinka som måtte måkes vekk. Det er merkelig det der med at dørene må stå mot der den værste vinden kommer fra. På kraftstasjonen holdt jeg på å blåse ned fra rampa da jeg kom ut døra igjen. Var ca 30 cm fra å falle ned 2 m på et par dieselfat som står strategisk plassert rett under. Rekkverket hadde blåst opp/av eller noe. Det er visstnok ei luke der.
Her jeg sitter nå, må jeg ha beina på el-ovnen under vinduet. Med radiator og el-ovn på full, blir det helt oppi 12 grader på rommet. Siden temp.måleren henger litt opp på veggen, er det nok kaldere under skrivepulten. Vinduskarmen begynner å fylle seg opp med snø.
Det er sikkert noe jeg ikke skjønner her, siden det er viktigere at kontorer, sambandsrom, bøttekott, badstu og bad uten vinduer ligger på sidene der vinden stort sett aldri kommer. At folk som skal være her nede et år, ikke får nattesøvn i storm og orkan, er visst av mindre betydning. Soverommene er nemelig de eneste som ligger mot vindretningen.
I løpet av dagen, blåste døra av jentedoen. Ingen har sett den siden. Jeg reddet den solide 4-trinnstrappen Ole snekret i sommer, da den var på vei mot KSAT-boligene.
Vinden løyet av litt utover kvelden, til sterk kuling. Da jeg gikk kveldsrunden, hadde dieselfatet med pumpe på rampa blåst ned. Jeg dyttet det under rampa, der det ligger litt i ly. Jeg sikret også noen 2 tom 6, som lå litt faretruende til på veien opp til garasjen.

Jeg har satt ny treningsrekord denne måneden. Er litt stolt av det. Har gått, rodd og syklet 680 km på 32,5 t. Jeg har forbrent litt over 13000 kcal, uten at jeg synes det har blitt noe mindre av meg av den grunn. Trøster meg med at formen hvertfall må bli litt bedre. Når jeg føler meg litt daff og ikke har så lyst til å trene, kommer Sigurd med noen trøstende og oppmuntrende ord om at kroppen også trenger litt hvile innimellom :-)

Alle bildene jeg tok med med nedover, ca 1000 stk, er nå i album. Innimellom litt lesing, er neste "prosjekt" å montere ferdig et par gensere som begynner å bli noen år. Deretter blir det kanskje tid for å lage litt perlesmykker. Tingene er hvertfall funnet fram. Når jeg skal gjøre noe som jeg ikke trenger å konsentrere meg så mye om, broderer jeg litt. Tiden går fort her. Snart skal vi hjem.


Siste nytt

Fredag 30.mai.
Idag er det vel en som heter Henrik som har feiret sin aller første bursdag. Regner med han har fått lov til å klaske handa i kaka :-) Gratulerer så mye med dagen!
Hva skjer her for tiden da tro? Ikke så fælt mye.
De andre har hatt tørrtrening inne på sikkerhet på isen; knuter, trinser, jomarer og lange tau. Det lå tau og mye annet rart i stua og korridor. De øvde seg på å lage trinsesystem for å heise opp noen. Været ble akkurat som spådd, snø igår og stiv kuling til full storm idag, så det var ikke så mye å dra borti fjellsiden etter for å trene.
Jeg har ukevakt denne uken (tiden går fort mellom hver gang), så jeg har hatt nok annet å gjøre. Fredag er den store vaskedagen. I tillegg kjørte jeg is for å sleppe å gjøre det i helgen, tømte en do, satte ut en tom doavfallstønne og etterpå laget jeg middag :-)
Nå har jeg akkurat gått kveldsrunden, og selv jeg holdt på å blåse overende i bakken.

Vi har en oversikt over hvilken effekt kuldegrader har i de forskjellige vindstyrkene. Det er bare det at den går bare til liten storm ( 22,5 -24 m/sek). Da jeg gikk, var det -18 og sterk storm. Noe som skulle tilsi en effektiv kulde på rundt -37. Det har vi jo hatt nå over en lengre periode, så det er ikke så mye. En annen oversikt vi har, viser hvor lang tid det tar å forfryse seg. Her er det vel først og fremst ansiktet som er mest utsatt. I 40 kuldegrader med svak vind, kan det gå bare 8 min før man blir forfrysi. Like lang tid tar det i -20 og sterk kuling. I -40 og frisk bris blir det effektivt -60 grader, og da er et godt råd å holde seg inne. Da tar det kun to min for varm hud å forfryse, enda kortere hvis huden i utgangspunktet er kald.
På vinduet mitt her, ser det ut som om det regner på innsiden. Det er snøen som blåser inn og smelter på ruta. Det er ikke akkurat tett her. På kontoret til Atle har han hatt -17 grader under kontorpulten sin, og det er selvfølgelig uten å ha vinduet oppe.
Jeg har gardinene for vinduet. Ikke fordi det er så lyst ute, men for å hindre litt at glass-skårene fyker så langt hvis ruta plutselig skulle blåse inn. Mitt sprukne vindu, tror jeg er det eneste som ikke ble skiftet i sommer. Selv om vi har trelags glass, var det mange som sprakk i fjor vinter.

Nå er det bestilt fly hjem. Vi reiser antagelig ut herfra 2.desember. Det kan fort bli forrandret både fram og tilbake. Etter at Rune, Simen og jeg har vært på ferie i Syd-Afrika i drøye to uker, lander jeg på Torp lille julaften kl 16.45.
Rune, Simen og jeg holder for tiden på å legge opp ferieruten vår. Det er mye som skal sees, og mange hensyn å ta. Det som er ganske sikkert, er at det blir Garden Route (østkyststrekningen mellom Cape Town og Port Elizabeth) og en tur i Kruger nasjonalpark. Underveis er det selvfølgelig mye spennende å se. Vi kommer til å ta et skikkelig luksustog fra Pretoria tilbake til Cape Town. Der var det til og med badekar i lugarene :-) Gleder meg veldig.


Nye bilder.

Torsdag 29.mai.
Nå har jeg måttet slette noen av de eldste bildene for å få plass til de nyeste, bl.a. fra 17.mai. Jeg har ikke rukket å skrive tekst til ennå.


17.mai.

Lørdag 17.mai.
HURRA FOR 17.MAI!!
Gratulerer med dagen til alle hjemme og ellers kjente rundt om i Norges land! Ha en fin dag selv om jeg hører at været ikke er det beste. Takk for hilsner.
Dagen min startet med 2 t effektiv trening og at vannet hadde frysi igjen. Men når vi skal ut i -37 å gå i tog, ha barneleker og grille ute, er det ikke noen som kommer til å kjenne at det lukter svette av meg :-) Regner med at vannet kommer tilbake, så jeg får tatt meg en dusj før middag.
Kl. 12.00 hadde vi flaggheising og synging av "Ja vi elsker". Vi toget nedover til isen med fløyter, flagg og hurrarop. Vi gikk minst en km oppover blåisen, hvor det ble tatt mye bilder. Det er planer om å sende 17.mai-bilder til lokalavisene våre. Toget ble avsluttet med en flott 17.mai-tale, fremført av Annika stående på en tilhenger. Før vi skulle ha tautrekking og melkespannkasting på isen, måtte Annika opp etter ansiktsmaske. Hun hadde forfrøset nesetippen. Det var Sigurd som først så den hvite nesetippen, selv kjente hun ingenting. Annika og jeg fikk velge ut hvert vårt lag til tautrekkingen. Må vel si det ble ganske rått parti. Mitt lag vant tre av tre ganger. Jeg hadde nok tyngden på min side :-)
I melkespannkastingen ble det tre kast på hver. Første kast var med lokk og isklump inni, andre uten lokk og tredje uten lokk og isklump. Det ble flere lange kast med varierende kastemetoder. Da vi var ferdig, fikk vi høre reglene. Den som var nærmest streken vi kastet fra, vant. Det ble Annika. Selv om vi hadde kledd oss godt, var noen begynt å bli ganske kalde på bein og hender. Vottene var mye av pga forevigelse av de store øyeblikkene. 
Vi dro opp på "terassen" og tente på grillen. Det meste måtte stå inne lengst mulig så det ikke frøys. Jeg fant ut at det var den tynneste sennepen som holdt seg best i kulden. Ølboksene måtte vi sette på grillen for at den ikke skulle fryse. Da alle var mette, hadde vi vært ute i to og en halv time. Var det noen som snakket om kaldt hjemme?
Til middag kl 19.00 hadde vi vestlandsk tradisjonsmat, rømmegrøt og spekemat med tilhørende drikke. Etterpå var det premieutdeling fra konkurransene.
Siden de fleste hadde tatt seg en førmiddagslur, tror jeg kanskje den store feststemningen ble litt borte med den. Det ble hvertfall ikke så sen kveld på de fleste. Men en hyggelig 17.mai var det, og Sigurd, som formann i 17.mai-kommitèen, hadde gjort en strålende jobb.


Siste dag med sol.
Onsdag 14.mai.
Gratulerer så mye med dagen til Simen! 😀
Vi hadde bestemt oss for å ta turen opp til Sofietoppen for å få med solopp- og nedgang for siste gang før mørketiden. Det er bare det at skyene fant ut at de ville stenge for solen akkurat idag, så vi fikk ikke sett noenting. Men turen var ikke helt til ingen nytte. Vi hadde tatt med oss en litt defekt sekshjuling som skulle i containeren til KSAT der oppe. Vi var også på en omvisning i COM 1.
Idag har de fleste av oss vært på Troll et halvt år. Tiden har gått fort og vi har bare 6 1/2 mnd igjen før vi skal hjem.
Bildet er tatt like etter en tidlig lunch idag, ca halvannen time før solen skulle stå opp.
Pinsen er over.

Mandag 12.mai, 2.pinsedag.
Nå er det visst lenge siden sist. Gratulerer så mye til Morten, som stod til konfirmasjon i går, og til Bjørg som hadde bursdag. Vel overstått!
Det har vel ikke skjedd all verden siden sist. Vi har hatt det kaldt en periode, så vannet har frysi en gang til. Vi har funnet ut at vi må slå på varmekablene i vannrørene om natten når gradene kryper ned mot -30. Telefonforbindelsen har kommet tilbake for lengst, men forbindelsen er ganske dårlig, og vi kan regne med å bli brutt når som helst under en samtale. KSAT som har ansvaret for telefon og data, tror de vet hva feilen er, og har bestilt nye deler som må byttes. Vi håper på bedre tider.
I forrige uke, var det nede i -39 grader på isen. Det er rekord for oss. Det er ikke temperatur for å jobbe lenge ute i, men noe må tross alt gjøres. Vi er forsiktig med kjøretøyene når det er så kaldt. Gummislanger blir som fyrstikker i kulden og oljen er ikke rennende lenger.
En ettermiddag i forrige uke var jeg med og hjalp Geir med kompressorrommet han holder på med. Jeg la isolasjon i taket. Det var litt kaldere nå enn da jeg holdt på på loftet mitt hjemme en sommer, ikledd kun bikini :-)
Jeg har vært i containerne og hentet mat idag. Det var kaldere å gå inn i tørrvarecontaineren enn det var å gå inn der frysevarene er. Der var det tross alt "bare" -25-26 grader, mens ute var det -35. Fordi Sigurd hadde satt på motorvarmer på Toyotaen på morgenvaktrunden, startet den på første forsøk. Jeg lot den stå å gå på tomgang mens jeg bar ut det jeg skulle ha med meg opp. Etter ca en time, var det ikke tinet så mye som en liten flekk på rutene, enda varmeapparatet stod på fullt. Ikke fantes det noen isskrape heller, så jeg brukte futteralet til en kniv til å lage noen glugger å se igjennom. Selv om jeg ikke skulle "handle" så mye, var det gått nesten to timer før alt var på plass oppe.
Siden det liksom var søndag idag også, var vi "på kino" på kvelden.


"Hjemmealenemorro".
Søndag 27.april.
Atle, Annika og Vidar reiste avgårde til hytta Tor i går formiddag. Tilbake i leieren er Geir, som har ukevakt, Sigurd, som liker å ta livet med ro (han bruker likevel helgen til trening) og meg som liker den komforten jeg kan få på stasjonen. Fikk telf fra Atle i går da de kom fram, og det blåste visst ganske bra der.
Geir laget nydelig finnbiff til middag. Den spiste vi et par timer tidligere enn vanlig. Etterpå spilte vi litt Uno før jeg satte meg til å redigere hjemmesiden. Utrolig hvor mye jeg fikk gjort en lørdags kveld. Nå er det lagt inn ca 60 nye bilder, og jeg er så ajour som jeg nok kommer til å bli.
Ingen telefonlinje.
Fredag 25.april.
Gratulerer med dagen i morgen til fetter Thomas! 🙂
Vi har ingen telefonlinje og av og til heller ikke nettforbindelse pga av brudd i en kabel mellom Norge og USA. Så er det noen som prøver å ringe eller savner en telefon, er det derfor.
Broder`n har bursdag.

Tirsdag 22.april.
Gratulerer med 45 år til Rune!🙂
"Barna" begynner visst å bli voksne nå.
Idag har vi hatt om hjerte- og lungeredning og demonstrasjon av halvautomatisk hjertestarter. Selv om man har lært slike ting før, er det alltid nyttig å få det repetert.


Vannet er borte!
Søndag 20.april.
Da vi våknet opp idag, fikk den ene etter den andre seg en overraskelse. Vannet var borte. Ikke engang litt vann å hive i trynet når man våknet. Det hadde jo vært i orden da vi la oss i natt, så vi regnet med at rørene fra dagtanken og opp hadde frysi. Heldigvis har vi et par vanndispensere, så det var ikke helt krise, men den ene var tom. Kaffemaskinen vår er koblet til vannet, så vi måtte finne fram kaffetrakteren. Vidar hadde sjekket at det var vann i garasjen, så det var å sette på varmekablene i rørene og vente. Klokka ble litt over halv tre før det ble vann i springen igjen. Ventetiden brukte vi til å spille Uno. Siden det ikke var dusjmuligheter, var det ikke kø i treningsbua idag.
Siden det var så flott vær idag også, tok jeg meg en gåtur før jeg begynte på middagslagingen. Idag tok jeg litt ull under, og det hjalp betraktelig. Utover kvelden ble det litt mildere,
Vi hadde kulkan til middag og en stoooor bolle med riskrem. Tror vi har dessert nesten resten av uken, men de fleste er nok bare glad for det.
Til hverdags pleier jeg ikke lage suppe, dessert eller kaker (utenom de to dagene i uken vi har fisk til middag). Det står et fat med kjeks og nøtter framme til de som ønsker noe søtt. De fleste er litt opptatt av vekta og vil kanskje helst gå ned litt mens de er her. I det siste har jeg begynt å bake en kake til helgen, og jammen forsvinner den :-)
Da jeg var ferdig med vaktrunden min i kveld, har jeg 5 ukevakter og 70 runder igjen før jeg skal hjem. Det er jo bare drøye 7 mnd igjen, og vi har vært her i over 5. Helt utrolig hvor fort tiden går.
Fullmånefotografering.

Lørdag 19.april.
Det er mange som har tatt bilder av morgenfargene på himmelen og fullmånen om dagen. Resultatene av all fotograferingen er nok litt variable. De fleste prøver nok ut diverse knapper på kameraet foreløpig for å finne det optimale bildet.
 Jeg har tenkt til å ha riskrem til dessert imorgen, så jeg hade annonsert risgrøt og spekemat kl 12.00. Da hadde allerede Sigurd, Vidar og jeg vært og trenet. Vi har timeliste på treningsrommet slik at vi kan trene der vi vil når vi har "time". De fleste trener et par timer om gangen, men ikke jeg. Da Geir kom ruslende til lunch og fikk høre at Sigurd hadde vært oppe kl seks for å trene idag, utbrøt han: "Dere er jo syke!".
Selv om det har vært forholdsvis kaldt denne uken, har jeg nok vært ganske heldig med vaktuken min så langt. Det har vært sol og stille, men altså kaldt. Jeg måtte ut å gå en tur i solskinnet selv om det var -35 grader nede på isen. Merket da jeg gikk med solen i ansiktet, at jeg bare hadde olabukse og uforet goretexbukse på meg. Ble litt kald på rumpe og lår. Og da jeg hadde gått runden på 3 km, så jeg nesten ut som Lars Monsen når han har vært ute i kulda :-)
Til "middag" i dag, hadde jeg valgt hamburgere med pommes frites. Det smaker med litt skikkelig junkfood innimellom. Etterpå satt vi og spilte Uno til litt over halv tre inatt.


Sååå mildt.

Torsdag 17.april.
Gratulerer med dagen som var igår til Anne og Berit 🙂
Er det noen som har prøvd å vaske utedasser i -29 grader? Jeg gjorde det idag. Neste gang får jeg prøve med frostvæske i vannet. Kanskje noen slipper å skli av setet da 🙂 Det er fremdeles for kaldt til å starte kjøretøyer. Herfra og ned til isen hvor kjøretøyene står, er det 4 grader kaldere, så det har vært -32 der idag. Pga vannet som minker, må vi nok få start på traktoren i morgen. Det tar nesten en halv dag. Vi snakket om dette ved middagsbordet idag, og det ble snakk om hvor mange grader det var ute nå. Det var -23. "Er det sååå mildt!" kom det fra Sigurd. Det sier hvilket forhold vi får til kulden etterhvert. Det er ikke like artig å kle på seg for å gå vaktrunde på kvelden, men når man først kommer ut, er det veldig forfriskende. Til helgen, med fullmåne, er det meldt -36. I fjor vinter hadde de rekord på rundt -40. Får se om vi kommer til å slå den.
Igår kveld da jeg gikk vaktrunden snødde det. Og det skjer visst ikke ofte når det er så kaldt. Det så ut som det dalte diamanter ned fra himmelen da jeg stod i det rette lyset. 


Nye bilder.
Tirsdag 15.april.
Gratulerer så mye til kusine Torild som hadde dagen sin på lørdag 12. 🙂
Idag har vi som er her nå hatt ny kulderekord. I kveld viste temperaturmåleren -29. Men fremdeles ligger jeg med vinduet pip åpent om natte når det ikke blåser. Til helgen er det meldt under -30.
Det er min tur til å ha vaktuke denne uken. Jeg skulle kjøre is til smeltekaret idag, men det drøyet til nærmere lunch før Sigurd mekaniker fikk start på traktoren. Hvis ikke kjøretøyene står i varmgarasjen om natta, er det ikke anbefalt å starte de når det er under 30 minus. Olja flyter ikke så lett rundt i systemene da.
Atle noterer stadig nye kulderekorder under pulten på kontoret sitt. Den siste lød på -11 og noe.

Nå har det endelig blitt noen nye bilder igjen. Er fremdeles ikke ajour, men det har kommet ca 60 nye bilder.

Blodet vårt.
Fredag 11.april.
Gratulerer med dagen til Leidulf! 🙂
På formiddagen idag hadde Annika en liten utredning om det kardiovaskulære systemet (blodsirkulasjonen) vårt. Hva det består av, hvordan det virker og til slutt fikk vi se på en blodprøve i mikroskop. Vi fikk også sjekket surstoffmetningen i blodet. Alle var innenfor normalen. Den som ville, kunne også prøve og ta en blodprøve på Annika. Atle meldte seg frivillig. Det er en fordel for oss om flere enn legen kan det.
Ps. På bildet er Atle nyklippet. Han var min prøvekanin som frisør igår. Tidligere har jeg bare klippet meg selv. Han syntes tydeligvis jeg så ganske grei ut på hodet, for han spurte om jeg ville klippe ham. Om jeg må si det selv, så ble han ganske fin. Nesten som da han kom ned her med kort hår.
Bursdag.
Fredag 4.april.
En gåte: Hvem er det som har bursdag idag?
Tusen takk for koselige bursdagsgaver fra dere hjemme! Og jeg har klart å la være å pakke opp gavene før idag.
Det har vært en knakende flott dag, med solskinn, ganske stille og en del kuldegrader. Fikk tatt meg en liten tur i solskinnet. Må benytte sjansen så lenge solen er framme nå.
Til frokost var det ferdig dekket på til meg, med et par brødskiver, sardinene mine og nykokt egg og melk. Helt perfekt, med flagg og gratulasjoner på tavla. De som hadde rukket å stå opp, sang også bursdagssangen.
På kvelden hadde jeg laget til ost og kjeks og kaker for å ha en aldri så liten feiring av dagen. Fikk også et par flotte hjemmelagede bursdagsgaver. Det er ikke så lett å gå i gavebutikken og handle her. 
Vi avsluttet kvelden med litt Uno-spilling. For morro hadde vi laget til et +10-kort i hver sin farge. Det ble mange kort å holde styr på i perioder. Selv om det er 104 kort i Uno, ble trekkbunken ofte liten, så vi fant ut at kanskje +6 eller +8 fikk holde neste gang. Èn av rundene tok to timer :-)
Torsdag 3.april.
Det ble noen rolige dager frem mot forrige helg, men på søndagen satte vinden igang igjen. Selv om noen måtte ut i jobben, ble det mest innearbeid et par tre dager. Det var ikke lett å holde seg oppe, særlig på glatta. Vinden stilnet av tirsdag kveld og idag var det sol og nesten stille igjen. De fleste synes det har vært godt med litt søvn. Det er ikke lett å få sove når hele bygningen rister og bråker.
Idag har jeg foretatt en stor opprydning i matcontainerne. Har hivd frukt og grønnsaker som har ligget og råtnet eller tørket inn. Vi har ikke forhold som gjør at slike ting holder seg særlig lenge her. Frossen feit makrell som gikk ut på dato i -06, hermetikkbokser som har vært frosne, harske peanøtter og overmoden ost var andre ting som gikk i dunken. Alt måtte selvfølgelig kildesorteres. To lass på pickupen med papp ble presset til bare en halv tønne i pressa. Etterpå gikk jeg en herlig tur i solen før middagen måtte over flammen.
Vi er ganske kjappe til å spise, og resten av lunchpausen og etter middag, blir det gjerne noen runder med "Hund". Vi har også begynt å spille "Uno" på kvelden. Det er en type vri åtter med 108 kort og spesialkort som kan hoppe over, snu, vri med +4 og +2 kort. Ganske artig, for alle kan være med. Skal ikke skryte av hvem som har vunnet flest ganger :-)
Service.

Onsdag 26.mars.
Idag utpå dagen skiftet mekaniker oa over til reserveaggregatet pga service og ting og tang som skal gjøres. Fordi reservene lager akkurat nok strøm til det vi trenger, måtte det meste av elekrisitet slås av mens batteriene ladet seg opp. Atle har også en del maskiner som bør være kortest mulig uten strøm, for at han ikke skal få en kjempejobb med å få dem igang igjen etterpå.
Det gikk greit. Men da jeg kom til utedoen (i full storm) og jeg måtte tilbake for å hente lommelykt, var jeg ikke veldig blid. Noen kunne sagt fra at det ikke var strøm der.

 


Fullmåne.
Langfredag 21. mars.
Idag har det vært knallvær, regne påskeværet 😀
Atle, Sigurd og Geir dro avgårde på fjelltur utpå dagen, Vidar og Annika var i skiløypa og siden jeg var på jobb, ble det bare en rundtur på isen i solskinnet. Fysisk fostring i arbeidstiden.
Påskedagene utenom helgen, har vi brunch kl tolv (spesielt for de som liker å sove lenge) og middag kl seks (for de som sover lenge og likevel ønsker å dra på tur).
På kvelden igjenoppfrisket Annika og jeg våre kunnskaper i backgammon. Regner med det blir litt av det utover vinteren når ingen andre vil være med å spille.
I kveld var det fullmåne. Så den kom opp over fjellet mens jeg satt og syklet. Vakkert.
Påske.
Onsdag 19. mars.
GOD PÅSKE FOLKENS!
Sightseeing.

Tirsdag 18.mars.
Det har blitt høst ute. Litt varmere, -10, men overskyet, litt vind og noen snøfnugg i luften.
Etter middag i dag, var vi rundt og kikket på antenner av alle slag og diverse annet. Det er Atle som har alt dette som jobb, så han var veiviser. Vi kikket oppom NILU, som tar alle slags rare målinger av luften her nede. Måleinstrumentene er stilt inn til ikke å måle når vinden kommer rett fra stasjonen. Det vil få for store utslag på målingene. På taket på NILU-bygget, står webkameraet innstallert.
Vi var oppe i COM 1 og 2 og kikket på de store satelittantennene som er bygget inn i noe som ser ut som gedigne fotballer. Hvert flak i "fotballen" var skrudd fast med nesten 30 skruer, så LNS folka som gjorde det ifjor, hadde litt av en jobb.
Vi ble også vist hvor nødtelefonen befinner seg hvis hele stasjonen er strømløs.
Alt dette står oppi lia overfor stasjonsområdet. På andre siden står et par forskjellige værmålere. Det er snakk om at vi skal sjekke nedbøren i en beholder to ganger i døgnet. Mye jobb til ingen nytte, når det er i gjennomsnitt 5 cm nedbør her i året.
Sør-Afrika har en temperaturmåler her, som måler temperatur i luften og på to nivåer under bakken,
Til sist var vi og kikket på isklumpen som Dronning Sonja hadde med seg fra Norge til åpningen av denne stasjonen i feb. 2005. Den ligger i en isolert kasse under stasjonen og var hel ennå. Den hadde imidlertid blitt litt deformert og litt sprukken,


Mandag 17. mars.
Vi har overlevd vinden som var igår. Det blåste plutselig opp natt til igår. Det blåste sterk storm, men var også oppe i orkan styrke innimellom. Merket ikke vinden så godt annet sted enn på rommene, som ligger rett mot der vinden pleier å komme. Vi hadde veldig god sammvittighet da vi satt inne og kikket på skisport på tv.
Det siste flyet gikk ut fra Dr. Maudland til Sør-Amerika i løpet av uken. Nå er vi ferdig med å melde været og har stilt klokken til hjemmetid.
Ukevakten (har lovet å ikke nevne navn, siden han er redd han må begynne å lage mat når han kommer hjem) slo til med skalldyr til lørdagskos og biff med bakte poteter, broccoli og champinjongstuing til søndagsmiddag. Ingen fare for at vi skal sulte ihjel i helgene hvis det fortsetter slik framover :-)
Idag har jeg et aldri så lite jubileum. Hver dag i tre uker har jeg gått tur ute eller på tredemølla en til to ganger daglig. Har også tatt noen runder på sykkel. Må vel begynne å trene litt annet en beinmuskler etterhvert også, men det får bli når/hvis jeg får lyst.


Tirsdag 11.mars.
Gratulerer med vel overstått til fetter Morten, som var 35 år i går🙂
I går og idag har det vært regne påskeværet her. Sol og helt stille, og helt oppe i -11 grader bare. Siden det er meldt vind og snø imorgen, måtte jeg ta meg to runder på isen idag. Tredemølla blir jeg tidsnok lei av tenker jeg. Det er jo mye koseligere å gå ute.
I kveld har jeg fått rappet en del av bildene som ligger på fellesfila her. Så om noen dager nå, kan det hende jeg kommer ajour med bildene igjen. Etterpå gikk jeg inn for å spise kvelds, ca 21.30, der var det stille og slukket. Virker ikke som om det kommer til å bli den helt store slitasjen på møblene i stua i vinter.

Vil få takke alle dere som sender hilsninger i gjesteboka, sender mail og ringer. Dere skal vite at jeg setter utrolig stor pris på det. Selv om jeg nå trives her, er det noe eget med å få høre litt "sladder" hjemmefra. Skal prøve å svare på mailer etterhvert.Søndag 9.mars.
Det ble ingen tur til Tor  helgen pga mye vind og kaldt. Det hadde antagelig blitt effektiv kulde på 40-50 kuldegrader med gradene, vind og å kjøre på scooter.
Det ble heller ingen stor feiring av kvinnedagen igår, ikke engang frokost på sengen 😥 Vi hadde tortilla som kveldsmat, og de fleste engasjerte seg i litt forskjellige spill.
Siden vi får sett nett-tv direkte en stund ennå, ble det mye titting på sport på tv. Noen tok seg også noen timers skitur i finværet. Det blir kjørt opp en løype på ca 1 mil, som noen er flinke til å bruke. Den føyker fort igjen, så den må kjøres opp nesten hver gang den skal brukes.
I løpet av dagen var det blitt så kaldt på rommet mitt at vekkeklokken min hadde stoppet. Batteriet var blitt for kaldt 🙂 Pleier å ha vinduet oppe så sant det ikke blåser rett inn. Om det er 20 kalde ute, går det godt an å ha vinduet pip åpent om natta.
I kveld gikk jeg min siste vaktrunde på ei stund. Har bare seks ukevakter igjen før jeg skal hjem. Det var den første ordentlige testen på hva jeg rekker innimellom matlagingen. Gikk to vaktrunder om dagen, en i arb.tiden på morgen, og en etter arb.tid på kvelden. Tømte dasser, skiftet gråvannsfilter inne, fikk vasket sengetøy og håndklær, utedassene, korridorer, fellesrom, gang, bad og stue. For å rekke all vaskingen, måtte jeg dele det på to dager. Uteoppgavene, som is- og søppelkjøring, måtte jeg ha hjelp fra de andre til. Ellers hadde det nok blitt dårlig med middag på dem.
Til uka må jeg begynne med alt som det foreløpig ikke har vært tid til; rydding i containere, hive gammel mat og vaske rundt på kjøkken og messe. Jeg tok også på meg oppgaven som tillitsvalgt, så det blir nok litt tid som går med til det. Tror nok ikke jeg får problemer med å ha nok å gjøre.


Vær.
Onsdag 5.mars.
Igår fikk vi vinden som var spådd. Jeg har ukevakt denne uken, så jeg hadde fornøyelsen av å gå runde i går kveld med 17 sekundmeter vind og 12 kuldegrader. Litt kjølig. Men dette er nok bare en forsmak på det som antagelig kommer utover vinteren.
Det blåser mot soverommene våre, og plater på taket bråker fælt når vinden får tak under dem. Jeg lå med propper i ørene i natt og sov derfor godt. Ved femtiden var vinden på det kraftigste, med over 24 sekundmeter, som er sterk storm.
Idag fikk jeg pigget et par av støvlene mine. Det blir vanvittig blankpolert ute når det blåser så fælt. Fra før er det blank is nedover bakken, så jeg har følt meg skikkelig som Bambi på glattisen en tid. Det hjalp ikke så mye med pigger. Ble mer som å gå på kulelager. Burde kanskje heller prøvd stegjern. Dem får man hvertfall skikkelig feste med.
Jeg har blitt flink til å gå meg en tur hver dag. Har en runde på Trollisen som tar ca 40 min. Nå som det blåser så fælt, har jeg tatt i bruk tredemølla. Har aldri gått eller sprunget på en slik før. Prøvde første gang igår. Føltes ut som om jeg hadde vært på båt i flere dager, da jeg gikk av etter en halv time. Skal prøve å ta to økter à en halv time hver dag. Merker allerede at buksene er litt videre. Det er ikke noe annet enn tallene på displayet å se på mens jeg går. Har selvfølgelig iPoden med musikk. Jeg skal legge inn en ny kategori i spillelisten, nemelig "treningsmusikk". Merket fort at det var morsommere å gå når det var musikk med litt fart i.
Fant ut at jeg må gå 13-14 skritt for å gå ti meter og 15 skritt for å forbrenne 1 kcal. Da er ganghastigheten 5,2 km/t og stigningen 6,5 %. Når jeg har gått ca 3600 skritt, etter en halvtime, har jeg forbrent ca 240 kcal. I kveld merket jeg at kaloriforbrenningen sank mye om jeg hadde lavere stigning men samme hastighet. Får prøve meg litt fram med forskjellige hastigheter og stigninger. Kondisen blir vel forhåpentligvis bedre etterhvert.
Ellers er det ganske stille og rolig her på kveldene. De fleste styrer med sitt.
I kveld har de fleste hatt forberedelser til brekurs i morgen. Siden Annika og Sigurd ikke har gjennomgått de samme kursa som oss andre, må de gjennom en del av det. De har hatt teori og knutetrening i salongen i kveld. Det er planlagt tur til Tor til helgen, og alle som skal dit, bør ha brekurs. Man må gjennom et stort sprekkeområde for å komme dit. Så får vi se hvordan været blir i morgen og til helgen. Siden jeg har vakt til mandag morgen, må jeg holde meg rundt hushjørnene. Da blir det nesten hjemmealenemorro 😀

Helikopterulykke på Neumayer.
Søndag 2.mars.
Dagen begynte tidlig og stille. Vi var et par som var oppe for å se starten på Vasaloppet. Jørgen Aukland vant! Heia Tønsberg! 🙂
Litt før tolv fikk vi melding om et fly som kom. Trodde det var flyet som skulle hente en pakke til den belgiske stasjonen, men det var det ikke. De fuelet, var såvidt innom stasjonen en tur, og forsvant igjen.
Det har vært en helikopterulykke på den tyske stasjonen, Neumayer, idag der foreløpig to er omkommet og tre er skadet.
Tur til flyplassen.
Lørdag 1.mars.
Denne helgen er det min første frihelg på 3,5 mnd. Nå har vinterkontrakten begynt, med 7,5 t dager og fri hver helg, utenom den som har ukevakt.
Jeg var forholdsvis tidlig oppe, fikk luftet og vasket sengetøy før jeg gikk ut på tur. Vi har fremdeles knallvær om dagen, selv om det er litt kaldere. Da jeg gikk litt før elleve, var det 17 kalde, men nesten vindstille. Jeg hadde tenkt meg til flyplassen på flatmark, mens Atle og Annika skulle bestige den høyeste av Trolltindene. Den er rundt 2000 m, isete og bratt, og helt klart ikke noe for meg.
Selv om det var ganske kaldt, behøvde jeg ikke ha så mye på meg. Hadde ull-longs under ufòret goretexbukse, t-skjorte under fleecejakke og goretex ytterjakke, tynne sokker i lave støvler med Vivans tovede såler av allpakkaull, lue og fleecehals og -vanter. Klarte ikke å puste gjennom nesen, så etterhvert fikk jeg isklumper rundt munnen av damp som frøs. Da jeg tok av meg luen, ble det fort isklumper i svett hår, men ellers holdt jeg godt varmen. Da jeg kom til flyplassen (7 km), fant jeg meg en snøskavl mot sola, satte meg og spiste nista (kjeks og cola :-)) 
Prøvde å sitte i kjøkkenkroken å lese litt da jeg kom tilbake til stasjonen, men det ble fort kaldt.
Til middag vartet Sigurd og Geir opp med nydelige hamburgere. Ellers ble det en stille  (så vidt jeg vet) første lørdag alene.
Sommerkontigenten reiser hjem.
Onsdag 27. februar.
Dagen i dag startet tidlig i og med at sommerfolket skulle hjem. Avreise til flyplassen var planlagt til 05.30. Siden flyet var litt forsinket fra Novo, kunne vi drøye en halvtime. Vi reiste ut til flyplassen i to 206`er og den nye Troll-bilen. Det var 15 mennesker med bagasje som skulle ut og mye frukt, grønt og div som skulle inn igjen. Det tok ikke lang tid med lossing og lasting, så snart var det tid for å ta avskjed. Må vel innrømme at det var mer vemodig å ta farvel med enkelte enn med andre. Flyet tok av litt før rute 07.15, og igjen stod vi seks stykker som skal kampere sammen i 9 mnd til. Lurer på hvordan det kommer til å gå.
De vi sa ha det til var:
- Arnfinn, samboer til Siw som har hjulpet meg på kjøkkenet i sommer, er mekaniker på store kjøretøy, fikk rett da han tippet at den norsk-amerikanske sydpolstraversen aldri kom til å komme fram, har vært her på sin fjerde sommerkontigent og ville helst ikke reise hjem når det kom til stykke. Vi måtte bare si ifra hvis vi trang hjelp til våren.
- David, fra BAS (British Antartic Survey), har bare vært her en mnd og satt inn en maskin som lager en merkelig lyd i korridoren her.
- Harald, fra LNS i Longyearbyen, har vært med på å bygge bua på Nonshøgda for KSAT.
- Hårek, kokken fra forrige vinterkontigent, har jobbet et par mnd for LNS med bygging av bua på fjellet. Hadde nå vært her i 16 mnd.
- Håvard, materialforvalter fra NP, har vært transportsjef her nede.
- Jan Erik fra Beiarn, vært her på sin fjerde sommerkontigent, mekaniker på store kjøretøy, med i transportgjengen, den eneste som har ligget i telt hele tiden mens han har vært her, tilsammen nesten et år.
- Jørn fra Larvik, men har bodd på Svalbard i 20 år der han driver hestesenter, er sveiser, med i transportgjengen, 4. sommer her, har vært den mest aktive til å trimme, har rekorden fra kraftstasjonen til trafoen på Nonshøgda med 6 min 25 sek, bra for en mann i hans alder :-)
- Ken, ekspedisjonsleder for NP etter nyttår, arbeider til daglig på Svalbard, vært her flere sesonger.
- Knut Ørjan, vært her for første gang, mekaniker og med i tranportgjengen. Selv om det ikke ble så mange, så takk for dansene!
- Ole, var her i det første overvintringsteamet, siden flere sommerkontigenter, driver eget gravemaskinfirma, med i transportgjengen og var verneombud.
- Ronny, fra KSAT (Kongsberg Satelite Service) i Tromsø, andre sommerkontigent?, har drevet med sending av satelittbilder, tv og pc-forbindelsen her, har nok stirret i en vegg det meste av arbeidsdagene.
- Rune, andre sommerkontigent, med i transportgjengen, rørlegger med mange fikse løsninger, alltid førstemann i matfatene.
- Steinar, også med i første overvintringsteam (sammen med Ole), flere sommerkontigenter etterpå, elektriker og med i transportgjengen.
- Øystein, vår sommerlege, hobbygeolog og -forsker, med en formidabel vid musikksmak. Fant til slutt middene han har lett lenge etter, oppi lia litt borti her.
Bye, bye til alle sammen. Noen av oss treffes kanskje til sommeren igjen.

Vi fikk stablet på plass varer, før vi prøvde å få oss et par timers søvn. Etter lunch var det annonsert møte. Der var det jo forskjellige ting som kom opp. Vi ble vel enig om en slags arbeidsfordeling av ukeoppgavene. Ikke alle er like happy for å kjøre store, sinna maskiner vi ikke har kvalifikasjoner for å kjøre. Arbeidstiden min gjenstår nok å bli enig om. Er ikke så lett å få det til å bli 7,5 t mellom syv og fem. Det bør jo bli en mest hensiktsmessig arbeidstid. Den største overraskelsen for meg, var nok toalettordningen. Hadde trodd at når vi ble så få, kunne alle bruke innedoene (til nå har jentene fått lov å bruke den inne), men det ble stikk motsatt. Nå må alle bruke utedoene. Utluftingen fra forbrenningsdoene går rett i friskluftsanlegget. Smart! Siden enkelte har litt sarte neser, ble det bestemt at de ikke skal brukes.
Fikk pakke hjemmenifra og det var stor stas. Der var det flere uker av Tønsbergs Blad, gamle ukeblader, litt påskgodteri, selvangivelspapirer, et julekort, div toalettartikler og litt mat som ikke dukket opp fra den store matbestillingen min i Tromsø.
På kvelden var jeg så heldig og fikk time hos frisøren på legekontoret på drop in. Det ble vel ikke helt som det pleier å bli, men jeg ble da kortere på håret. Annika sa hun syntes det så så lett ut å klippe, men fant vel ut at det ikke stemmer helt :-) Sist gang klippet jeg meg selv, men det er litt vanskelig å få klippet seg selv bak når man ser i et speil. 
Fjelltur og hjemreisefest.
Lørdag 23.februar.
Gratulerer med 60 år til gammelhøvding Geir!
Det var sol og flott da jeg våknet morgenen på fridagen min. Annika og jeg bestemte oss for å ta en tur til Trolltindene, der statsministeren var og døpte tre topper. Vi trasket ivei, og brukte ikke så lang tid som jeg hadde trodd. Da vi var ved bunnen av toppene, hadde vi gått 590 høydemeter. Vi hadde ikke med oss utstyr til å gå lenger. Bak meg på bildet, er det en sprekk som forsvinner bratt ned på baksiden. Det var såvidt jeg torde se over kanten. Vi filmet, tok bilder og spiste og drakk litt i solen, før vi tok fatt på nedturen. Den gikk selvfølgelig betraktelig kjappere. Prøvde å ake litt der det var hard snø, men den var trå med dårlig gli.
Da vi var tilbake, la Annika inn ruta vi hadde gått på Google Earth. Hun hadde hatt med seg en slik fancy GPS-klokke på turen.

På ettermiddagen var det evaluering av sommersesongen, middag og fest etterpå. Hårek laget antagelig sitt siste måltid på Troll. Det ble servert nydelig reinsdyrstek og bjørnebær til dessert.
I løpet av natten ble det satt ny rekord med antall mennesker i badestampen, rundt 18.Siste nytt

Fredag 22.februar.
Gratulerer med 77 år til pappa! 😀
Gratulerer også til onkel Svenn Erik som har hatt sin dag siden sist 🙂
Nok en uke nærmer seg slutten og vi i vinterkontigenten venter bare på at sommerkontigenten skal reise hjem. Da kan vi lage rutiner og ordninger som passer oss. Vi slipper å oppholde oss på rommet fordi noen absolutt vil se film hver kveld f.eks.
Ellers er det hektisk innspurt for å bli ferdig med ting og tang. Den nye frysa gjorde elektrikerne Vidar og Steinar seg ferdig med i dag. Da er det bare å få vasket og satt inn hyller, så er den klar for bruk. Det blir fint å kunne bunkre litt til vinteren når stormene setter inn. Til nå har det bare vært to vanlige frysebokser.
I kjøkkenkroken har gasskassen og badestampen blitt hevet på nivå med det andre. Det er også satt på pæler istedet for på paller, slik at vinden kan blåse snøen bort under.


Hjemreise for noen.
Torsdag 14.februar.
Siden jeg har ligget litt på etterskudd her, må jeg bare gratulere alle dere i familien som har hatt bursdag i det siste. Det er onkel Per 70 år, tante Astrid, fetter Terje, fetter Petter og Kristin. Håper ikke jeg har glemt noen da.
Idag har vi blitt 4 mindre. Seks har reist og de to siste vi skal overvintre med, har endelig kommet. De som reiste var, Trygve fra LNS, Reidar og Rune fra KSAT, fotograf Oddbjørn (som har vært her ei drøy uke og tatt bilder for NP) og to utlendinger som også har vært her ei uke. De som reiste, skulle egentlig reist tidlig i dag morges, men ble veldig glad i går kveld da de fikk beskjed om at de ikke skulle dra før rundt tre. De mellomlandet på Novo, og var glad oppholdet der ble kortest mulig. Maten og forholdene der er visst litt så som så. For sikkerhets skyld tok de med seg niste, både flytende og fast. Og godt var nok det, for da det kom til stykke, var flyet forsinket og tok vel ikke av før rundt fem.
De to siste overvintrerne er lege Annika og mekaniker Sigurd. På lasset hadde de med seg frukt, grønnsaker og mange kasser vin. Vinen hadde jo forsvunnet fra min hovedbestilling, så det er greit at vi har kunnet etterbestille litt. Skal legge inn en siste bestilling til flyet som går fra Cape Town 26.februar. De to siste flyene som var satt opp i mars, er kansellert herfra. Russerne flyr helst ikke etter 23.februar, pga fare for vær. De som skulle reist ut herfra i mars, må altså belage seg på å reise tidligere. Er ikke sikker på at de er så lei seg for det. Etter det blir det nok stille og rolig her, og arbeidsdagene blir betraktelig kortere. Ikke for det, nå jobber jeg kun åttetimers dager fordi jeg har mange timer å avspasere. 
Turen til shelfen.
Lørdag 9. februar.
Kom hjem fra en kjempetur til shelfen i går kveld. Skal skrive utførlig om den etterhvert, og selvfølgelig legge ut bilder.
Idag har jeg lagt inn noen videosnutter fra rundt omkring her. 
På vei "hjem".
Fredag 8.februar.
Idag våknet vi opp til grått vær. Til siste frokost på tur, ble det speilegg. Mannfolk blir visst aldri lei av egg.
Idag merket vi at vi begynte å nærme oss Troll etterhvert. Etter endeløse strekker med bare snø så langt vi kunne se, dukket fjelltoppene opp igjen. Det ble litt avveksling, selv om det så ut som vi kjørte ved det samme fjellet i timesvis. 
Vi tok litt sein lunch idag, siden vi regnet med å kjøre inn uten å ta middag. Det ble pølser, igjen. 
Jan Erik kjørte "Bråstopp" og den bråstoppet sant nok. Etterpå det kjørte han på nødkjøring, som vil si at han ikke kjørte fortere enn ca 10 km i t. Når man kjører "Bråstopp", er det nødvendig med sikkerhetssele ellers sitter man plutselig klistret i frontruten når den bråstopper. På de andre kjøretøyene er ikke det nødvendig.
Det var et spredt følge som nærmet seg siste fuelstopp på MPT. Det er det som er høyeste punkt på ruta, 1710 m. Det er satt ut tre fueldepoter på veien. I tillegg hadde vi med oss noen fat nedover. Det må fylles ca 4-5 ganger en vei. Oppover bakkene hadde vi brukt ca 150 l på 5 mil. NP betaler over åtti kroner literen (antagelig inkl frakt), så det blir fort penger av det på en tur.
På hjemturen sparte vi depotene til de som skulle nedover på siste tur, og fyllte fra en tank Håvard hadde med seg. På siste stopp fikk vi ikke noe drivstoff ut av tanken, så vi måtte ta fra depotet. Det var Håvard som lå først i løypa. Det var han som hele tiden hadde ivret etter å komme seg fortest mulig tilbake. Vi lå på en god annenplass, mens baktroppen ble dannet av Steinar og Jan Erik. De lå ca en halv time bak oss på det tidspunktet.
På tur mot Stabben, så vi et trolsk syn av fjelltopper og mørke skyer. Solen var også rett rundt hjørnet, så det varte ikke lenge før vi så begge sider av en regnebue. I mellom der var det en skarp stråle ned fra solen. Et fantastisk syn, som hverken er lett å forklare eller få på bilde.
På Stabben så det ut som noen hadde drysset et fint lag med melis over, så det hadde kanskje ikke vært så fint vær "hjemme" i dag heller?
Da vi nærmet oss flystripa, fikk vi beskjed på VHF`en at Atle og en fotograf kom til flyplassen for å ta bilde av oss når vi kom inn. Siden Håvard og vi lå litt foran, slakket vi av litt på farten så vi fikk med oss Steinar også. Jan Erik lå nesten en time bak, så han ventet vi ikke på. Vi kjørte først etter hverandre for deretter å legge oss ved siden av hverandre. Regner med at det var et ganske mektig syn når tre store maskiner med brede skjær foran kommer mot deg. 
Geir og jeg hektet av hengerne våre på isen før vi kjørte helt inn med kjøkkenhengeren. Jeg rygget mens Geir dirigerte og hektet av. Det gikk merkelignok helt fint.
Tilbaketuren hadde vi brukt litt over 27 effektive kjøretimer på. Altså en gjennomsnittsfart på like over 10 km/t.
Da vi kom inn, hadde Hårek nystekt pizza klar til oss. Det smakte veldig godt.

Siste nytt
Torsdag 7.februar.
Shelfen.
Onsdag 6.februar.
Idag kunne vi sove lenge og slappe av litt. Avspaserte noen timer på formiddagen, siden vi kjørte inn fire timer igår. Fra kjempevær i natt, hadde det nå blitt skikkelig overskyet og grått. Så nesten ut som om det skulle begynne å snø.Steinar og Geir tok likevel en snøscoter som stod der nede og dro på fototur bortimellom. Bare siden Geir var der for ca en uke siden, hadde isen kalvet og laget ei stor bukt innover som ikke hadde vært der før.
Jeg tok meg en spasertur ned til iskanten for å ta litt bilder og video. Fant veiene der pingvinene kom seg opp og ned av vannet. Èn ting er å komme seg uti fra store høyder, men ikke skjønner jeg hvordan de kommer seg opp igjen. Det er nok noen fremspring på kanten de hopper opp på, men jeg torde ikke gå så langt ut at jeg så det. Stod ca en meter fra kanten, og da syntes jeg at jeg var modig. Det er ca 20 m rett ned i havet. Tok mange bilder av pingvinene og de flotte isfjellene, både fjerne og nære.
Stod også lenge og kikket på pingvinene som holdt til på hengeren rett ved oss. En av de hadde blod på den ene loffen, så hadde tydeligvis vært i slåsskamp. Det var ganske livat der til tider. De sloss og gjorde seg til for hverandre, og det var ikke uten lyd.
Ved lunchtider begynte vi å laste. Håvard og Jan Erik tok seg av fuelcontainerne som skulle heises med sideløfter opp på hengere. Steinar, Geir og jeg fikset Jet A 1 fata. Skulle ha fire hengere med 40 fat på hver. Steinar festet skreva til tønnene, Geir heiste tønnene opp til meg på hengeren hvor jeg skjøyv de på plass. Utover dagen ble været betraktelig bedre. Solen kom fram, men det var en skikkelig sur vind. Var ferdig med lastingen i firetiden, men tok oss litt varm drikke og mat før vi tok fatt på hjemturen rundt fem.
Vi kjørte nesten opp til hengslingssonen. Merket at det gikk betraktelig tyngre oppover med fulle hengere, så farten lå rundt 12 km/t. Transportsjef, Håvard, hadde bestemt at vi skulle stoppe ikke altfor langt opp, så det ikke skulle bli så kaldt på natten. Ikke så kaldt, var nok likevel rundt 20 minus. Totalt skulle vi kjøre fra ca 20 m over havet til ca 1700, før vi skulle nedover til litt over 1200 som Troll ligger på.
I kveld ble det svinegryte med ris. Og mens vi ventet ble det noen runder med "Hund". Det blir ikke så sene kvelder når vi er på tur.


Underveis.

Tirsdag 5. februar.
Gratulerer med 40-årsdagen til Trygve fra LNS 🙂
Siw reiser fra Troll idag, sammen med Jan og Chris fra NILU og Horst og Sune som har vært på feltarbeid noen uker.
Var lys våken før syv, til tross for at jeg hadde vært våken mange ganger i løpet av natten. Geir var nok ikke like morgenfugl :-) Frokosten var satt til åtte og avreise kl ni. Tråkkemaskinene burde stå å gå på tomgang ca 20 min før avreise når det er så kaldt ute.
Denne dagen forsvant alle fjellene og vi var ute i det store intet. Bare snø så langt man kunne se, og "veien" var endeløs lang, rett fram. Den lengste rette strekka er visst på ca seks mil. Det rare er, at det kunne se ut som om vi kjørte oppover, mens vi egentlig kjørte nedover. Også idag var det knallvær. Hadde man blitt brun gjennom ei rute, hadde jeg blitt kjempebrun.
Selv om det visst ikke er så vanlig å spise lunch på slike turer, tok vi lunch i det fri en gang det var fueling. Da dekket jeg på på en slede som sto på en større slede. Vi koste oss litt i solen før vi tok veien fatt igjen. Hengslingssonen stod for tur, og nå var det min tur til å være sjåfør. Hengslingssonen er ca to mil og er overgangen fra fastland til havisen. Det er det området på turen ned det er mest sprekker. På første transporten før jul, sikret sikkerhetsansvarlig, Jens, og Jørn trassèn. De fylte igjen sprekker, lagde solide snøbroer over de og merket dem. Den største sprekken er nesten fem m bred og de kan bli veeeeldig dype. Enkelte steder er det 3-4 km tjukk is, men sprekker kan visst teoretisk sett ikke bli mer enn 500 m dype. For noen år siden var det en som ramlet nedi en sprekk med hele sleden han hadde etter tråkkemaskinen. Det var visst et under at han klarte å få sleden opp igjen. Mens det ellers på turen ikke er så nøye om vi kjører litt utenfor løypa, er det her viktig at vi følger sporet som er så sikkert det kan bli. Her blir det også litt mer humper og svinger for at vi skal kjøre tvers over sprekkene og ikke på langs av de.
Vi stoppet på ettermiddagen og laget middag da det var tid for fueling. Middag har Hårek og jeg laget ferdig på forhånd og vakumert i passe porsjoner. Det går bl.a. i kyllingfilet, svinefilet, pastasaus, svinenakke, oksegryte og lapskaus. Kjøtt, saus og grønnsaker er i posen og kan tines i vann før det gis et oppkok. Ved siden av blir det pasta, ris eller fløtegratinerte poteter. Skulle ikke tro noen synes det er dårlig mat på tur.
Vi hadde vurdert at vi ville kjøre til vi var framme på shelfen i kveld, selv om det antagelig ble ganske sent. Også i kveld var det flott solnedgang, så måtte ta noen bilder da den akkurat var i ferd med å forsvinne.
Avstander blir vanskelig å bedømme når man ikke har trær, fjell eller en eneste liten stein å se mot. Da vi så kysten, tok det likevel ganske lang tid før vi var framme. Det var mektig å se de gedigne isfjellene som lignet svære skyskrapere i en by. Noen av de var opptil 50 m høye, og når man vet at bare ca en sjettedel stikker over vann, kan man selv tenke seg hvor store de er. Et som var noen kvadratkm i flate, lå på bunnen på ca 200 m.
Vi campet litt over ett, og da var det snart soloppgang igjen. Totalt hadde vi drøye 20 effektive kjøretimer bak oss. Det på en strekke på 28 mil.
Var og hilste på en flokk adelepingviner som har tilhold på en gammel henger som står rett ved leieren. Og tror de fleste syntes det var deilig å komme til en do før vi la oss :-) Det var ei bu med klappsete. Man legger en pose på setet, gjør det man skal, knyter igjen og hiver posen i en tønne på utsiden etterpå. Det hadde blitt bestemt underveis at vi skulle ta med oss dobua på kjøkkenhengeren på vei oppover igjen.


Transport nr 7.

Mandag 4.februar.
Idag har jeg byttet værmeldingsdag fordi jeg skal på tur til shelfen. Siw og jeg har pleid å begynne etter første sending kl seks, siden det er så lite tid å legge seg på. På morgenmøte fikk jeg greie på at transport nr 7 var planlagt å "ta av" om et par tre timer. Før det var det å ta NP-kontigentbilde, hente mat til kjøkkenet (så de ikke sultet ihjel mens jeg var borte), pakke mat og personlig utstyr. Da det fort nærmet seg lunch, bestemte vi oss for å spise før vi dro. 
Kvart over ett var Steinar, Jan Erik, Håvard, Geir og jeg klar til å dra med tre tråkkemaskiner og èn til på henger. Det var for å spare drivstoff. Været var strålende, så det ble fort varmt inni "cockpiten". Geir hadde tatt med seg shorts for sikkerhets skyld :-) (Han og jeg kjørte sammen).
Den første punkteringen hadde vi allerede etter kort tid. Jan Erik skiftet hjul i en fei ved første fuel-stopp. Da ble det slakk på belte, heise opp belte med krana og inn med hjulvinne med opp til flere forlengere på. Maxfarta skal være 15 km i timen, og det er bl.a  fordi det er mindre fare for punkteringer. Jeg lærte hvordan jeg skal fuele. Det var å koble på en slange bak, opp med panseret, åpne lokk til tanken, vippe over en bryter og følge med når det kom fuel opp av tanken. Da var det å vippe over bryteren, lokke tanklokket, ned med panseret og koble av slangen. Det tok langt fra så lang tid som jeg hadde trodd å fylle 200 l fuel, bare ca 5-6 min.
Vi kjørte forbi kjente landemerker som bl.a. Stabben og Hoggestabben og mange andre flotte fjellformasjoner. Selv om det både bråket og humpet fælt, var det skikkelig søvndyssende å sitte på. Vi hørte på lydbok (min første noensinne), men det var nok en del av handlingen jeg ikke fikk med. Halv ni på kvelden var det passe å avslutte dagen, siden det da var passe for å fuele. Vi var nå på et ganske høyt punkt. Det var rundt 20 minus ute. Det første som måtte fram, var agregatet, så vi fikk litt varme i kjøkkenvogna. Den ble forholdsvis fort varmet opp. Siden det var blitt litt sent, ble det pølser i brød til middag (Geirs livrett). Vi tok et par runder med "Hund" mens vi ventet på at maten skulle bli varm. Hvordan gikk det Håvard? Rundt halv ti fikk vi se en fantastisk flott solnedgang. Merket vel at kameraet mitt ikke er helt på høyde til å ta slike bilder, men noe ble det da ut av det.
På tre av tråkkemaskinene er det laget hytter til å sove i, hvor Håvard, Jan Erik og Steinar skulle sove, men ikke på den nyeste, Bråstopp. (Den bråstopper plutselig uten at noen helt har funnet årsaken til det ennå. Derav navnet). Geir og jeg skulle sove i kjøkkenvogna, Rønna. Det er ganske trangt der inne, men det er soveplass til tre hvis man må. Jeg hadde med både sovepose og dyne. Får nesten klaus av å ligge i sovepose. Det tok tid før jeg sovnet, og våknet mange ganger i løpet av natten.


Sommer, sol og fri.
Lørdag 2.februar.
Våknet som vanlig tidlig, rundt seks, til fri og flott vær. Hadde bestemt meg for å gå på tur. Målet var Nonshøgda og Sofietoppen. Ikke så langt med andre ord. Hadde tenkt til å ta med meg boka, finne meg en lun plass og sitte og lese. Tok litt tid før jeg kom meg avgårde. Nok av ting som må ordnes når man har fri, som å skrive mailer og redigere hjemmesiden.
Rett før lunch stakk jeg av gårde med sekk på ryggen. Der trodde jeg at jeg hadde vann, colaboks, frukt og kjeks. Det viste seg snart at jeg hadde gått fra vannflaska på kjøkkenbenken.
På vei opp til Nonshøgda, traff jeg Atle på vei ned. Han hadde sjekket hvor lang tid han brukte på å gå fort fra kraftstasjonen til trafoen på toppen. Tror noen av gutta har en aldri så liten konkurranse. Han hadde brukt åtte minutter. Jeg bruker 25 med pause og det høres ut som om jeg har astmaanfall når jeg kommer opp :-)
Snakket litt med KSAT-folka som jobbet på toppen. De holdt på å rydde etter byggingen. Sendte ned søppel og ting de ikke har bruk for mer. Da de skulle ha alle disse tingene opp, rigget de til en taubane som de brukte. Den kollapset i løpet av dagen i dag. Når bua er ferdig, blir det sikkerhetskode for å komme inn, og syv kameraer på utsiden. Sikkerheten må ivaretas selv om man er i Antarktis :-)
KSAT-gutta sa veien til Sofietoppen var enkel, men vet ikke om jeg er helt enig med dem. Det var et par klatrepartier med løse steiner. Fjellet er så porøst så det blir mye løse steiner. På toppen var det flott utsikt over omegn. Tok noen bilder og ruslet veien ned på andre siden. Det blåste på toppen og på turen ned, så jeg bestemte meg for å sette meg i kjøkkenkroken for å lese i stedet. Turen ble på et par timer, så var fornøyd med det. Siw kom ut og holdt meg litt med selskap. Vi skravlet og mimret over gode historier fra tiden som hadde vært. Hun skal reise hjem på tirsdag :-(
Mange nye bilder.

Tirsdag 29.januar.
Våknet til sommer igjen, knallblå himmel, sol og lite vind.
Også idag har vi hatt en snarvisitt fra Sanae. Anton var innom og takket for sist, og ønsket meg lykke til med oppholdet.
Idag har jeg gjort en formidabel jobb med fotoalbumet mitt. Vil si jeg er ajour med de bildene jeg har. Mangler noen fra nyttårsaften og statsministerbesøk bl.a. De skal jeg rappe av noen andre når jeg kommer over dem. Vi som vil, legger bildene inn på en fellesserver, slik at vi kanskje kan finne noen bilder vi selv er med på også. Veldig lurt synes jeg, men foreløpig kommer jeg ikke inn på den. Har fått ny pc og ikke alt er tilgjengelig ennå.


Mandag 28.januar.
Gratulerer med dagen til Martin i Horten! 🙂


Oles bursdag.

Søndag 27.januar.
Gratulerer med dagen til Ole! 🙂
Idag har det vært en sløv dag her. Været fristet ikke til de store utmarsjene på fridagen. I stedet har forrige helgs aviser blitt lest for ca hundrede gang tilsammen. Aviser blir nok sjeldent lest så godt som der de sjeldent kommer.
På kvelden ble Ole feiret med kake. Han hadde ønsket seg Verdens beste, så da måtte jeg jo bake det. Søndag pleier å være filmkveld. Idag ble det valgt lett underholdning.
Transportgjengen sitter værfast på shelfen. Det er snøstorm der nede, og da er det best å holde seg i ro til det er over. Regner med det går noen runder med "Hund" for å få tiden til å gå.


Skalldyraften og bursdagsfeiring.
Lørdag 26.januar.
Gratulerer med dagen til Ronny fra KSAT! 🙂
Uken som har gått, har gått med til opprydding etter helgen og sjekk av mat. At jeg har fått det som det står at jeg skulle ha fått.
På onsdag var vi ajour med opprydding og rengjøring etter besøket. Alt ekstra som var blitt tatt fram, var blitt pakket bort igjen, og kjk.utstyr som kom nytt, var vasket og lagt på sine rette plasser. Transportgjengen som skulle reist mandag, kom seg avgårde til lunch denne dagen.
På torsdag tok jeg nesten en hel dag med å sjekke mat i containerne opp mot følgesedler. Det var litt av et styr, og en noe kald fornøyelse i frysecontaineren. Der har alt stått lagret innplastet på paller. Det som er handlet i Norge, er godt embalert og merket. Mens det som er handlet i Cape Town ofte er dårlig pakket og noen ganger nesten umulig å finne ut av hva er. Nå er pallene sprettet og sortert, og jeg har fått en oversikt over hva jeg egentlig har fått. Det er nok diverse som mangler, og jeg har fått noe annet istedet for det jeg har bestilt. Har f.eks fått 400 donuts i stedet for norske smultringer. Prøver å gi dem bort når vi har gjester, men de fyker ikke akkurat unna :-)
På bruskjøla og grønnsakkjøla, er det ganske oversiktlig og ikke så veldig fullt, men i tørrvarecontaineren er det såvidt jeg kommer inn. Der er det bare en smal passasje i midten og ganske uoversiktlig. Stadig har jeg funnet umerkede esker med diverse oppi. Når noe ligger i en eske og resten i en annen, er det ikke så lett å få oversikten og sjekke at vi har fått alt. Men føler at jeg nærmer meg mål, og må få skrevet et par mailer til de rette vedkommende ang avvik.

Like før lunch idag, fikk vi et kort besøk av et helikopter fra den Sør-afrikanske stasjonen Sanae. Sanae ligger nærmere kysten og er bygd på påler. Hvert år må de heve pålene, og nå ligger selve stasjonen ca 40 meter over bakken. Når kjøretøyene skal inn i garasjen, må de heises opp. De ble overrasket over å se at her kunne vi kjøre dem inn.
Av en kontigent på ca 80, var 17 av de med på tur. De var og kikket både ute og inne, og tok mange bilder. Passene var det også noen som gjerne ville ha stemplet. De var helt overveldet over hvor fint vi har det. Juicemaskin, oppvaskmaskin  og "oh so clean". De mente kokken på Sanae ville vært veldig misunnelig på meg. Siden de ikke skulle bli til lunch, pga været som var på vei, fikk de smake på norske julekaker :-) Det var hyggelig med besøk og jeg fikk praktisert engelsken min litt.

Idag har vi hatt den tredje bursdagen her i januar. Det var Ronny som ble 41 år. Han var her også ifjor og hadde jubileum. Siden det er fridag imorgen for de fleste, planla Siw og jeg litt ekstra snadder til kvelds. Til middag ble det lett mat; risgrøt, spekemat, øl og aquavit, mens vi hadde bestemt oss for skalldyr til kvelds. Det ble et variert utvalg av varme og kalde retter, som kamskjell, scampi, reker med og uten skall, blåskjell, kjempekrabbe og vanlig krabbe, afrikansk hummer, aioli, skalldyrsalat, hvitløksbaguetter og focacciabrød. Alle var enige i at det smakte godt. Da klokken rundet 24, var Ronnys bursdag over og Oles startet. Den ble også feiret noen timer.

Det føles som om sommeren er over her nede. Midnattssolen har blitt borte siden sist helg, uten at noen vet den eksakte datoen. Det har blitt overskyet, litt kaldere og det kommer noen snøfjon i luften noen dager. Men det kan visstnok være veldig flott ennå et par måneder. Mørketiden begynner i mai.


Søndag 20.januar.
Dagen begynte i otta. Frokost måtte serveres i puljer og statsministerfølget skulle på tur til Jutulsessen og ha med seg varm lunsj. Da de var vel avgårde rundt ni, var det frokost for Siw og meg. Brunsjen ble også ganske lang, med folk som kom til forskjellige tider.
Selv om det var ganske kaldt og surt, og turfolket satt på krakker på sleder, fikk de en fantastisk tur. De fikk sett det meste her, fjell, fugler, blåis og snø, i det hele tatt; fantastisk natur.
Etter turen, var det pressens tur. Da ble det tatt bilder til repotasjer, foretatt intervjuer, holdt pressekonferanse og videomøte med den norsk/amerikanske ekspedisjonen på Sydpolen.
Stavanger Aftenblad tok bilde av oss fire som skal overvintre foreløpig. Hun skal skrive om oss i helgeutgaven sin. Det ble også tatt offisielle bilder av vinterkontigenten med statsminister og med sommerkontigenten og NP-folk. Statssekretæren hadde også en drøy oppgave med å ta bilder med alle våre kameraer.
Jørn, som er her nede for fjerde år, har også hatt en travel helg med presse og tv. Han har vist rundt, tegnet og forklart. En gjeng på åtte, tok også en runde med "Hund" til ære for Norge Rundt- fotografene. Geir, som ikke hadde blitt hund på flere dager, ble det på tv.
Middagen idag ble ikke så høytidelig som igår. Det ble servert afrikansk springbukk og brownies med is til dessert fra buffè. Etterpå kom statsministeren og takket så mye for god mat og service under oppholdet og ga oss jentene en klem.  
Da de fleste hadde fått med seg alt, var det klart for avreise halv syv, etter en meget hektisk week-end både for de og for oss.

Da hele statsministerfølget og mange av våre folk hadde reist ut til flyplassen, ble det så stille her. Da telefonen ringte, var det jeg som tok den. Det var Norges ambassadør i Pretoria. Det viste seg at han heter Bjørnar Hotvedt og er fra min nabokommune, Andebu. Litt snodig. Vi pratet litt og jeg spurte om det gikk an å ringe ham for å få noen tips om ferie i Sør Afrika, og det er bare å ringe.

Da alle var tilbake fra flyplassen, ble det servert rømmegrøt og spekemat. De fleste tok seg en velfortjent øl ved siden av. Samtidig utnyttet vi den ekstra båndbredden vi hadde fått i helgen til å se kveldsnyheter på tv og noen episoder av Lars Monsen på Nordkalotten. Det ble nok ingen sen kveld for noen i kveld.


Statsministerbesøk.
Lørdag 19.januar.
Gratulerer med dagen til Morten!!! 🙂
Så var dagen kommet. Idag rundt kl 07.00 (ca en time etter planen) landet C130 Herculesen med statsministeren, -sekretæren og en del andre prominente gjester på Troll Airfield. (Den indiske fredsprisvinneren dukket ikke opp. Han meldte avbud pga sykdom.) I helene på dem, fulgte en skare av pressefolk fra inn- og utland. Det var rundt 12-13 minus og flott sol da de landet, men været gikk over til litt snø og ganske surt. Det hindret imidlertid ikke ministeren i å ha et stramt og fysisk ganske krevende program etter en 8 timers flytur, sikkert uten altfor mye søvn. De fikk i seg en frokost, før det bar ut på fjelltur for å døpe en fjelltopp. De aller fleste merker den aller minste bakke veldig godt her nede den første tiden pga tynn luft og høyde. Hele følget travet opp den bratteste strekket til toppen de skulle. Veien opp var beregnet til 1 1/2 t, men tror det drøyet litt lenger før alle var oppe. Enkelte snudde visst også underveis. Noen som ikke ble med opp, var Norge Rundt-teamet. De skulle lage et helt program her nede, om folkene som jobber her. Det blir sendt førstkommende fredag. Følg med, kanskje jeg blir med. De var på kjøkkenet og tok opptak mens vi forberedte festmiddagen til kvelden. De tok også opptak av meg, men vet jo ikke om det blir klippet vekk.
Etter en litt sen lunch, bar det opp på en ny fjelltopp, Sofietoppen. Der ble det offesiell åpning av KSAT sin antenne. KSAT (Kongsberg Satelite Service) har med antenner, data- og telefonlinjer og slikt å gjøre. 
NILU fikk også besøk av statsministeren. De driver med målinger av luften her. Brenner vi et aldri så lite ulovlig bål her, vil det bli fanget opp av målingene deres. 
Statsministeren hadde også et stort ønske om å stå på ski mens han var her, så det var lagt inn i programmet før middag. Det ble nok en aldri så liten konkurranse av det. Jørn var stasjonens representant. Statsministeren skrøt veldig av velsmurte, lånte ski og den godt praparerte løypa etterpå.
Rett før middag var det direktesendt innslag i Dagsrevyen. 
Middagen for 40 personer ble servert litt over syv. Menyen bestod av Skagentoast til forrett. Hovedretten bestod av bakt laks og dampet ling (afrikansk fisk som minner om steinbit) med råstekte poteter, fresede grønnsaker og gurkemeiesaus. Desserten bestod av nøttebunn med hjemmelaget multeparfait i midten og multer og gelè som topplokk. Det var selvsagt passende drikke til.
Siw og jeg på kjøkkenet, fikk god hjelp av gamlekontigentens kokk, Hårek. Han jobber nå som snekker for LNS, men var så snill og hjelpe oss med middagen. Etter mine 15 år som fengselskokk, har jeg ikke så stor erfaring med fancy pyntede tallerkenretter. Også der er Hårek en skikkelig racer. Det ble laget pyntesauser av maizennajevnet balsamicoeddik og sukker til forrett, mosede rødbeter til hovedretten, og blåbærsaus med portvin i til desserten. Skikkelig flott ble det, og vi fikk mye skryt av maten.
Servitører under middagen, var stasjonens egne folk. Det var mekaniker Knut Ørjan og Jan Erik, sveiser Jørn, elektriker Vidar, materialforvalter Håvard og lege Øystein. Selv om enkelte måtte låne klær av andre, hadde de pyntet seg for den store anledningen. De gjorde en utmerket jobb, også med å teste drikkevarene før statsministeren fikk smake :-)
Til middagen var det gjester, journalister og sjefer for de forskjellige firmaene som jobber her, som var invitert. For stasjonens folk og flycrewet, stelte Geir i stand pølsefest i garasjen. Der var det dekket langbord med duk og lys i lysestake laget av store muttere. Det ble et meget vellykket arrangement. Da middagen var over inne, ble det ganske folksomt i garasjen etterhvert. Selv statsministeren tok seg en pølse og en liten halvtime sammen med folkene der. Spørs nok om ikke garasjefesten avlastet litt for sen festkveld for folkene inne.
Jeg var en tur innom på garasjefesten før jeg tok kvelden. Da jeg kom opp på stasjonen igjen, var festen over her. Jeg ryddet de siste restene før jeg gikk og la meg etter en 20 t lang arbeidsdag uten de helt store pausene.
Da natten kom på, sov alle gjestene på feltsenger i telt ute. De eneste som sov innomhus i nødstasjonen, var flycrewet, som hadde strenge krav om hviletid.
En del av crewet, traff jeg flere ganger da hercen var innom på Jan Mayen. Det var litt artig. Sendte med dem en hilsen til Elin der oppe, når de skal dit igjen.

 

Ny bursdag.

Onsdag 16.januar.
Gratulerer med dagen til Harald fra LNS! 🙂
Det ble ingen frokost på sengen til Harald idag selv om han har bursdag. Grunnen er at han bor litt utenfor stasjonsområdet. I stedet tok Siw og jeg turen opp på Nonshøgda, der Harald, Trygve og Hårek lager ei bu for KSAT, med is og kjeks til kaffepausen deres rundt halv fire.
På kvelden ble det servert tortilla og bløtekake og sunget bursdagssang.
5.tur til shelfen kom tilbake til lunch idag. Et par mann hadde snev av influensa, så vi håper ikke vi andre blir smittet, hvertfall ikke før vi har hatt storbesøk i helgen.

Nå har vi begynt å merke at det har blitt "høst". Igår kom det litt snø og dagstemperaturen har sunket med 4-5 minusgrader.


Fjelltur.
Lørdag 12.januar.
Idag har jeg hatt min fjerde fridag. Siden været var så flott, benyttet jeg et par timer til å dra på en liten topptur. Så en del snøpetreller som lå på rede på veien. De avslørte seg selv ved at de ropte når jeg hadde gått forbi gjemmestedet deres. Det var gjerne i glipper under steiner.
Det var også utrolig mange artige formasjoner å se på steiner og fjellknauser. Jettegryter var det mange av, de fleste ganske små.
Sørjoen flakset også over hodet på meg, på jakt etter snøpetreller å spise.
Utsikten fra toppen var kjempefin. Da så jeg først hvor mye fjell det egentlig er rundt her. Andre stasjoner har bare sletteland og snø så langt de kan se, så sånn sett er vi veldig heldig.
Det har kommet over 50 nye bilder i fotoalbumet.
Sjefen har bursdag.
Fredag 11.januar.
Gratulerer med dagen til Ken! 🙂
Ken prøvde å holde bursdagen sin hemmelig, men da vet han tydeligvis ikke hvilke kanaler som finns til å finne ut slikt 🙂 Han ble servert rakfisk, øl, aquavit, kaffe og cognac på sengen. På kvelden ble det litt kveldsmat og Kvæfjordkake. Vi hadde vært heldig med valget av kake, for det var visst den beste kaken han visste om.
Kveldene har forrandret seg litt her på Troll. Før ble det vist film nesten hver kveld, men nå er det en gjeng som er ganske ivrige på kortspilling. Det går i "Hund" eller "Mattis" som vi på Østlandet kaller det. Har noen blitt hund litt for mange ganger, blir det gjerne noen omganger med 5-kamp. Det er gjerne beinhard kamp om å slå en annen. Noen liker mindre å tape enn andre 🙂
 
Flytting.
Tirsdag 8.januar.
Idag har jeg flyttet inn på rommet til gamlekokken, Hårek. Ikke fordi rommet er større, men fordi jeg synes det har en bedre praktisk løsning. Det er også mer skap og hylleplass der. For den som har vært med jenter på tur, vet at de gjerne har med seg en del 🙂 Hårek har også pusset opp rommet i vinter. Her er det ingen aluminiumslister i skjøtene på platene. Alt er foret ut, sparklet og malt. Riktig så fint. Foreløpig er ikke alt på plass. Zargeskassen står fremdeles på gulvet, så pr nå er det ca 2 kvm ledig gulvplass.
Jeg har nå skiftet tlf.nr til rommet mitt. Jeg har forrandret det på forsiden.

Vi har også forrandret spisetidspunkter i dag. Noe som har fått konsekvenser for arbeidstiden for oss på kjøkkenet. Vi har middag kl seks istedet for fire. Nå har vi delt opp i frokostvakt, som begynner 06.45 og formiddagsvakt, som begynner halv ti. Deilig å kunne ligge litt lenger noen morgener. Det skal bli greit og være litt tidligere ferdig når man har frokostvakt også. Kanskje jeg kan få begynt på noen av hobbyprosjektene mine.
Travelt på Troll Airfield.
Søndag 6.januar.
I dag har det vært en travel dag for de fleste i leieren. Det har vært fire flylandinger på Troll Airfield. I flere dager har det vært forberedelser til det. Arnfinn har skrapet og merket flystripa etter alle kunstens regler. På grunn av solen på dagen, har han også måttet ta natten til hjelp. Øystein og Hårek har satt opp teltleier her i tilfelle overnatting, do og messetelt med forfriskninger på flystripa. Hårek hadde også værmeldingstjeneste fra kl 21.30 og til de første flya landet. Jens og Atle hadde laget planer om hvor alle andre skulle befinne seg til enhver tid. Det trengtes hjelp til lossing, fueling og transport inn til leieren. To av flya hadde allerede landet kl 04.00. Noen skulle rett videre, 7 skulle til oss og rundt 25 skulle mellomlande her noen timer. Siw hadde frokosten klar for dem kl 05.00.
De nye som kom, er Ronny, Reidar og Rune fra Kongsberg Sateliteservice (KSAT) i Tromsø, Chris og Jan fra NILU, Ken som er ny ekspedisjonsleder og Trygve fra Leonard Nilsen. 
Da jeg begynte å jobbe kl 08.00, var stua full av bl.a tyskere og belgere. Belgerne bygger ny vinterstasjon i sommer. Vi serverte brunsj fra 10-12 for at de som skulle avgårde igjen skulle få i seg litt mat før de dro. Allerede halv tolv var det merkelig stille i leiren. Alle hadde reist til flyplassen. To av våre skulle også reise hjem. Det var Jens, som har vært ekspedisjonsleder og Terje, som jobber for Leonard Nilsen.
Hårek, som egentlig skulle reist hjem idag, har endelig fått det som han ville. Etter å ha vært her over et år, ville han gjerne være ut sommersesongen. Nå har han byttet arbeidsgiver og får bli her et par mnd til.
Det ble en slags dagen-derpå-stemning da vi ble alene igjen. De som hadde vært oppe kl to inatt, var rimelig trøtte, selv om noen hadde fått seg et par timers søvn i løpet av dagen.
Men vi var alle enig om at dagen hadde gått veldig greit.
Brekurs.
Fredag 4.januar.
2.dag av sikkerhetskurset handlet om forskjellige måter å sikre sikkerhetsline i snø/is, hva vi skal gjøre hvis vi faller ned en fjellside med snø eller is og hvordan sikre hverandre i taulag.
Vi tok med oss diverse klatreutstyr og kjørte på snøscooter bort til ei passe bratt fjellside der det var litt glatt skaresnø. Jens demonstrerte hvordan vi skulle bruke isøksen til å sikre oss hvis vi falt. Dette øvde vi på ved å hive oss på mage, rygg eller med hodet først ned fjellsiden.
Etter lunch tok vi med oss det mest nødvendige av utstyr vi ville trenge til en bretur. Vi parkerte scooterne på et sikkert område på blåisen. Deretter gikk vi med stegjern i taulag til ei ganske stor bresprekk, der første mann i laget, Atle, måtte sjekke for sprekker underveis. Det var noen små sprekker underveis som ikke hadde blitt oppdaget uten stikking med isøksen eller ved at noen falt nedi. Ved den litt store sprekken, "falt" sistemann i laget, Geir, nedi. Vi andre måtte hive oss ned og legge oss bakover for å sikre at han ikke falt lenger ned. Deretter ble det nærmeste mann,Vidar, som måtte lage snøsikring. Nå var Geir sikret, Vidar og jeg måtte være "lodd", mens Atle med sikringstau kunne komme framover for å lage sikringer og taljesystem for at vi skulle klare å heise opp Geir. Ved hjelp av prusikknuter både foran og bak våre egne sikringsknuter, sørget vi hele tiden for at linen var stram selv om bakerste mann beveget seg framover. Etter en stund ble Geir heist uskadd opp av sprekken.
Etterpå gikk vi i taulag til toppen av breen. Vi byttet om å føre. Det var mange sprekker underveis, men de fleste var ganske smale og lette å komme seg over. Imidlertid kunne vi se laaaangt nedover i dem. Nesten på toppen, fant vi et fuelfat og en stokk. Siden fatet hadde smeltet fra isen, heiv vi det utfor fjellsiden for å hente det siden. Det rullet langt. På toppen var det en kjempeutsikt over til andre siden. Mange fine fjelltopper.
For meg føles det ikke naturlig å gå rett nedover en glatt fjellside, men stegjernene satt bra fast i isen.
Siden ingen av oss hadde tatt med noe å drikke på turen, ble hvertfall jeg ganske dehydrert etterhvert. Vi hadde gått og jobbet ute i stekende solskinn i over fem timer. Jeg snublet noen ganger underveis, men vi kom oss da helskinnet tilbake til en sein middag.
Etter middag var det å ta vaktoppgaver, iskjøring, vaktrunde og å hente mat i containerne til helgen.
Hadde ikke store problemer med å sovne den kvelden.

Sikkerhetskurs.

Torsdag 3.januar 2008.
Idag har vi hatt videregående kurs av sikkerhetskurs for overvintrerne. Ekspedisjonsleder Jens startet med litt repetisjon av grunnleggende knuter og lærte oss et par nye. Vi fikk litt info om hvordan man skal tolke breer, hvor det er minst og mest sprekker og å finne den sikreste ruten over breen.
Etter lunch reiste vi ut med en tråkkemaskin, med stor slede bak, for å samle opp tomme fuelfat som hadde blåst avgårde i en storm. De lå spredd over et ganske stort område et par km avgårde, delevis nedgravd i snøen i ei fjellside. Vi øvde på å gå ut med sikring på oss og heiste dem opp med kran. I løpet av noen timer hadde vi samlet nesten 40 fat. En bra opprydningsjobb til vi får storfint besøk om ikke lenge.
I leieren ellers blir det ryddet og ordnet om dagen. På søndag får vi mange fly innom her. De fleste er bare på mellomlanding, men i tilfelle dårlig vær, må vi være forberedt på overnattingsgjester. Derfor har Hårek og Øystein fått i oppgave å sette opp en teltleir. Noen er enmannstelt og noen er lavoer med plass til flere. De skal også brukes når statsministeren med stort følge av journalister kommer.
Utpå dagen reiste transportteamet på sin fjerde tur til shelfen. De er ventet tilbake om ca seks dager. Da har de med ca 300 fat med fuel.


Nyttårsaften.

Mandag 31.desember.
GODT NYTT ÅR TIL ALLE HJEMME!
Idag har jeg begynt ukevakten min. Heldig med den 🙂 Gikk først runde i alle bygninger for å sjekke varme og på kraftstasjon for å sjekke at alt var i orden. Det går mye vann om dagen, så jeg måtte fylle over vann til dagtank og fylle is i tinebassenget. Ble med Vidar et par runder på traktoren først, og tok et par turer alene. Det gikk bra. Det værste er den bratte bakken opp til luka der vi skal tømme. Nå er det bart på bakken og har fått kjettinger på traktoren, så da går det fint. Hårek hadde en tur i vinter som han nok ikke glemmer så lett. Og det skal nok noe til for å ryste ham. Han skled nedover den bratte bakken med den gedigne traktoren og holdt på å velte. Sikkert ingen allright følelse.
Det var også samlet seg opp mye søppel som skulle fraktes til pressa, presses i tomme fuelfat og settes lokk på. Etterpå måtte jeg skifte filtere i to rensetanker. En ganske bedriten jobb når man skal lage mat etterpå.

Transport gjengen som reiste ut 2.juledag kom tilbake i firetiden. De ville gjerne være med på nyttårsfeiringen her.
Nyttårsfeiringen vår begynte kl 18.45 med velkomstcocktail. Til middag ble det servert gratinert hummer med hvitvin, strutsefilet og ovnsstekte poteter med rødvin ved siden og Omelett Surprice  (med fyrstikker som stjerneskudd) og portvin til dessert. Middagen ble i grunnen raskt unnagjort, så det ble mye tid til annen morro. Jeg hadde laget i stand til en konkurranse litt etter middag. Den handlet om samarbeid og konsekvenstenking. Ikke så lett etter en skikkelig festmiddag tydeligvis. Ingen av de tre lagene fikk alt rett.
Klokken tolv var det champagnedrikking og lykkeønskninger for det nye året. Det ble eksprimentert med flere måter å få av korken på. Nyttårsraketter hadde vi ikke lov til, og ikke hadde vi vel sett så mye heller siden solen skinte fra skyfri himmel.
Så ble det dans og morro ut i de tidlige morgentimer.


Bursdag.
Lørdag 29.desember.
Gratulerer med dagen til Arnfinn! 🙂
Vi har hatt arbeidsdager siden sist, men har prøvd å ha litt tradisjonsmat i romjulen. Det har vært finnbiff og multekrem, lutefisk med tilbehør og på fredags kvelden hadde vi rakfisk. Ikke alle var like begeistret for fiskemåltidene, men vi koste oss for det.
I dag skulle vi feire Arnfinn, men han jobbet på Troll Airfield fra 13.00-01.00, så det ble så som så. Geir og Håvard hadde en jobb å gjøre der ute, så Geir tok med seg noen kaker, drikke og et flagg. Han sang også bursdagsangen og Arnfinn syntes det var helt topp feiring.
Julegaver.
Tirsdag 25.desember.
1.juledag
Tusen takk for alle julegavene jeg fikk fra dere der hjemme.
Det ble pynteting til både meg og rommet mitt, musikk og velvære. Skal kose meg med alt sammen.
Vi hadde brunsj klokken elleve idag. Men det var nok all maten igår som gjorde at ikke alle hadde så stor matlyst så tidlig 🙂
Til middag ble det pinnekjøtt. Det smakte godt med litt saltmat.
Vi har hvit jul, men ellers er det nok ikke mye som minner om jul. Solen skinner jo fra skyfri himmel hele døgnet.
God jul i stuen.
Mandag 24.desember.
Juleaften.
Dagen begynte som en helt vanlig arbeidsdag. De fleste skulle jobbe til fire. Ved lunchtider ble treet pyntet etter alle kunstens regler. 🙂 Etter fire var det lang kø i dusjene. Etterpå lurte jeg på om jeg hadde fått en del nye medarbeidere. De som jeg til daglig bare var vant til å se i ull-undertøy hadde visst finklær også. De ble riktig så kjekke nybarberte og med finskjorte og slips. Rundt fem, da alle var samlet, var det gløgg å få før middagen. Det ble servert ribbe, medisterkaker og -pølser, med tilbehør. Både østlendinger og nordlendinger har det som julemat, så det var nok bare enkelte som ikke fikk det de pleier å spise på juleaften.Rett etter middag var nok telefonlinjene her rødglødende. De fleste benyttet anledningen til å ta en telefon hjem.
Stemningen var høy da nissen plutselig dukket opp. Han hadde med seg gave til alle.
Vil nok tro at de fleste feiret en litt annerledes jul enn de pleier hjemme. Det ble en meget hyggelig kveld, som ikke tok slutt før på morgenkvisten.

Snart jul og midtsommer.
Søndag 23.desember.
Igår skulle vi hatt grilling ute for å markere midtsommer. Pga vind fra feil retning, ble det "innegrilling". Det ble ikke lunt nok på uteplassen vår. Vi "grillet" pølser, hamburgere og forskjellig slag koteletter, men det var stort sett pølser og hamburgere det gikk på. Det er utrolig så godt det smaker med junkfood, når man får ordentlig middag hver dag.
I natt kom transportgjengen tilbake. De hadde nok ikke overholdt bestemmelser om hviletiden, for de ville gjerne "hjem" til julekvelden. Enkelte ble sittende oppe utover natten.
Idag har jeg hatt min andre hele fridag siden jeg kom hit. Selv om været var knall og jeg absolutt burde tatt meg en tur ut, er det tross alt julaften i morgen. Selv om jeg startet tidlig med julegaver i år, var jeg som vanlig ikke ferdig før i siste liten. Det kan jo hende julenissen tar seg en tur denne veien. Fikk også endelig funnet et program jeg kunne skrive julehilsen i til kjente og kjære hjemme.
På kvelden var det film for femte gang denne uken. Lurer på om vi får noen filmer å se til vinteren.
Sikkerhetskurs.

Torsdag 20.desember.
Gratulerer med dagen til Hårek! 🙂
Det ble ingen feiring av Hårek idag, siden han er avgårde på transport. Vi får feire desto mer når han kommer tilbake.
Vi var en gjeng på fire, Øystein, Håvard fra NP, Siw og jeg, pluss instruktør Jens på sikkerhetskurs idag. Det var en ypperlig dag, med sol fra skyfri himmel og vindstille. Vi lærte hvordan vi skulle rappelere ned fra en container, og heise oss opp igjen, ved hjelp av åttetallskrok, jumarer, slynger av forskjellig lengde og forskjellige "knuter". Jeg hadde gruet meg til dette, men det gikk over all forventning. De hørte meg visst i hele leiren da jeg bikket over kanten av containeren. 😀 Jeg kom meg greit både ned og opp. Etter lunch, (Jørn hadde kjøkkentjeneste idag, siden både Siw og jeg var på kurs), lærte vi å dra opp en eller flere personer. Vi laget et trinsesystem med mange utvekslinger, så det ikke skulle bli så tungt å dra opp en eller flere.
Så var det tid for den største utfordringen til Siw og meg. Vi skulle fire oss ned i en trang, dyp bresprekk. Det var bare på toppen det var trangt. Ca en meter nedi utvidet det seg til å bli en vid, lang og dyp kløft på kanskje 20-30m. Det var fantastisk med iskrystaller som hang fra "taket". Hadde selvfølgelig med kamera og tok bilder. Imidlertid begynte jeg å merke kulda etterhvert. Skjønner godt at kulda dreper fortere enn mye annet. Hadde litt hjelp av en skrå iskant nedi sprekken da jeg skulle opp igjen. Opp igjennom selve hullet ble det litt plundrete å komme til. På toppen satte også jumarene, som er et slags handtak til å dra seg opp med, seg fast i snø og is, men jeg kom meg da opp til slutt. Ganske stolt av meg selv 🙂
I kveld har jeg pakket bort det siste av det som kom i containere på lørdag. Det har kommet en del kjøkkenutstyr og håndklær, og vi overvintrerne har fått ny, tykk overmadrass, pute og lang dyne. Skal bli deilig til vinteren.
Jørn kan godt få fast jobb på kjøkkenet, så kan jeg lære og sveise.


Ny container.
Onsdag 19.desember.
Igår fikk kjøkkenet en ny container på rampa. Ole har spikret nye hyller på den ene veggen. Der brukte Vidar og jeg dagen før lunch til å lempe over alt av vasketing, do- og håndkleruller, servietter, lys, duker, servietter og den slags som har ligget i forskjellige containere før. Det ble riktig så fint der.

Tirsdag 18.desember.
Gratulerer med dagen til Viggo! 🙂 
Gjengen som skal på transport denne gangen pluss noen til, var på sikkerhetskurs idag. De fleste syntes det var spennende.
Rett etter middag kom Jan Erik, Steinar, Hårek og Knut Ørjan seg avgårde på turen nedover til shelfen. De var nok ganske oppsatt på å komme tilbake til julaften. Hvis alt går etter planen, skal det gå akkurat.
Hårek trodde han kom til å bli den første som har feiret bursdag under transport til shelfen.
Fortsatt lossing.
Mandag 17.desember.
Idag har grønnsaker, frukt, melk, ost og øl kommet på plass. Grønnsakene og frukten var nesten et tragisk syn. Mye var veldig dårlig og må hives før vi får brukt det. Det som hadde klart seg best, var merkelig nok, druene. De var fine og ingen var råtne.
Lossing.
Søndag 16.desember.
3.søndag i advent.
Gratulerer med dagen til onkel Vidar! 🙂
De fleste møtte til brunch halv ti, selv om ikke alle var i like god form etter gårdsdagens feiring. Umiddelbart etter brunch ble det debriefing på transportgjengen og vi andre gjorde klart til lossing. Mat skulle "i hus" først. Hårek og jeg fikk ansvaret for at ting kom på sin riktige plass. Først hakket og spadde vi vekk mye snø og is foran containerne, slik at vi kom ned til rampa. Vi skulle prøve å dra fram en container som sto inne i en krok, og som snøen fonner seg innat om vinteren, men den var iset fast og sto litt kronglete til. Når det kommer litt lenger utpå sommer og det tiner, blir det nok en mulighet, selv om den da er full av varer. 
Fikk losset containeren med tørrvarer, vasketing og en del drikkevarer. Tørrvarecontaineren ble ganske så full. Har foreløpig ikke sett noe til julevarene jeg bestilte. Vasketingene ble bare stående ute inntil vi får en ny container på rampa, som alt slikt skal inn i. Frysecontaineren ble bare heist opp på rampa som den var. Må prøve å sortere litt før helga så jeg får ut litt julemat. Innimellom ble det boller og pølser i brød og drikke i solskinnet, som Siw hadde ordnet til oss. Med hard jobbing trang vi jo litt påfyll av energi før middag kl seks.
Var ganske sliten da kvelden kom, men godt førnøyd med dagens innsats.
40-årsdag.
Lørdag 15.desember.
Gratulerer med 40-årsdagen til kollega Geir. 🙂
Dagen til Geir startet med at han ble vekket til frokost på sengen. Det var visst akkurat det han hadde drømt om. Til middag kl fire, hadde han valgt kylling. Til "kvelds" ble det pølse i lompe og bløtekake. Jubilanten hadde handlet skikkelig cognac i Cape Town, og spanderte på de som ville ha.
Transportgjengen kom til leiren i ni-tiden, med ønske om å være med på festen.
Noen feiret til ut i de små timer, mens andre tenkte litt på lossingen imorgen.
Fredag 14.desember.
Nå har det vært to helt fantastiske dager her. Sol fra, praktisk talt skyfri himmel døgnet rundt og nesten vindstille. Siw og jeg har gått oss en runde på isen både igår og idag. En passe tur etter arbeidstid som tar ca en time.
Folkene på transport er ventet inn i morgen kveld, så de får vært med på kalas. Tre av dem, Jens, Jørn og Ole har vært ute i ca 16-17 dager, så for dem skal det nok bli deilig å få seg en dusj og sove i ordentlig seng. I tillegg er det Jan Erik, Øystein og Rune som kommer tilbake etter en drøy uke. Helt ny hit kommer Håvard som skal være sjef for transportteamet. Han har vært med Ivan Papanin på reisen fra Cape Town.
Juleforberedelser.
Onsdag 12.desember.
Det er nok ikke mange her som har følelsen av at det snart er jul. Riktignok kommer vi til å få hvit jul, men ellers er det ikke mye som minner om jul. Det er jo lyst hele tiden, ingen butikker å handle julegaver i, ingen pynt i huset ennå eller svært lite julemusikk å høre. De fleste er nok bare glad for å slippe alt styret, men Siw og jeg skal hvertfall sørge for at det blir litt jul. Til advent hang vi opp røde gardiner i "salongen", idag har jeg pusset vinduer, vasket gardiner og hengt opp nye, litt freskere gardiner i resten av stuen/oppholdsrommet. Tok også en liten shinings på kontoret/datarommet.
Har bestilt inn julemat, godterier, nøtter og kaker. Vi skal nok også bake litt selv, så det blir nok jul i stuen her etterhvert også.
Lossegjengen regner med å være ferdig med jobben idag. De har fått veldig god hjelp av belgierne som har delt lasteplass ombord i båten med oss. Belgierne skal bygge opp en helt ny stasjon og skulle lære lossing av gutta våre som har drevet med det før. Gjengen, inkl Håvard som har vært med båten fra Cape Town, regner med å ta fatt på hjemveien i kveld eller imorgen tidlig. Kanskje de vil komme seg hjem til 40-årslaget vi skal ha her til lørdag?

Tirsdag 11.desember
Gratulerer med dagen til kusine Ingunn 🙂
Fikk greie på at statsministeren skal ha med seg lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, når han kommer til Troll i midten av januar.


Mammas bursdag.
Mandag 10.desember.
Gratulerer med dagen til mamma!! 😀
Idag litt utpå dagen kom Ivan Papanin til shelfen. Det er et par dager forsinket. Det har vært mye is på veien, derfor måtte de smyge seg fram mellom is som tilsvarer en strekke fra Tromsø til Oslo før de nådde lossehavn. De har navigert etter satelittbilder av isen, men har kjørt noen bomturer som forsinket et halvt døgn her og noen timer der.

Søndag 9.desember.
2.søndag i advent.
I dag har de fleste hatt en forsinket frisøndag. Da det har vært en helt fantastisk dag, var det mange som benyttet dagen til å dra på tur. Det ble benyttet både scooter og bein.
Siv og jeg på kjøkkenet har blitt enig om å lage middag annenhver frisøndag, for at begge to skal kunne ha fri sammen med de andre. Idag var det min tur, så jeg holdt meg rundt hushjørnene. Vi har en krok utenfor kjøkkenet, som det som regel er lunt i. Jeg lå på en krakk i noen timer og nøt solen. Hvis noen lurer på om det går an å bli brun selv om man smører seg med solkrem med faktor 50, kan jeg bekrefte det. Har ikke blitt kjempebrun ennå, men har heller ikke blitt solbrent.
Igår kveld var noen av gutta i badestampen. De som ikke hadde husket solkrem, ble litt brente, selv om klokken var mellom ti og ett om natta.
Det er fremdeles litt unaturlig for meg at solen går mot klokka og at det er sol hele døgnet midt på "vinteren".
Jeg som vanligvis må ha litt tid for å venne meg til å sove på nye plasser, sovner selv om jeg ikke har gardinene for vinduet.

Geologene kom tilbake i kveld etter nesten en uke i felten. Horst hadde tatt av 9 kg på de dagene. Hvis været blir bra, skal de ut igjen imorgen eller dagen etter, og være ute i ti uker. Da kommer det nok ikke til å være noe igjen av Horst. Mens Sune, som i utgangspunktet er ganske liten og vegetarianer, har klart seg bra.
Torsdag 6.desember.
Idag har jeg ryddet i matcontainerne for å få plass til nye varer når de dukker opp. Vi har mye mat igjen ennå, så vi kan klare oss lenge før mat prioriteres. Men ferske grønnsaker blir nok kjekt å få. Det merkes ikke før man ikke har det tilgjengelig, hvor "avhengig" man egentlig er av det. Det er liksom ikke det samme med frosne grønnsaker til alt mulig.
Man får et veldig avslappet forhold til datostempling på et slikt sted. Mange varer er "feilmerket". Langtidsholdbar, afrikansk melk gikk ut på dato for et halvt år siden, men er like god ennå, selv om den ikke har vært frosset. Egga er snart et år gamle, men duger fremdeles til det meste. Hemmeligheten her lærte jeg av Hårek; å snu kassene med egg ca hver 10.dag, slik at ikke plommen fester seg i skallet. Eggene er i utgangspunktet små, og har selvfølgelig mindre innhold nå, så jeg må hvertfall regne 1 egg ekstra pr 3. egg når jeg baker.
Når jeg henter mat i containerne, slipper jeg å tenke på at jeg skal sette den innerst fordi den er nyest. Her er jo all maten like ny/gammel.
Da jeg bestilte varer i Tromsø for "lenge siden", var jeg veldig skeptisk til den afrikanske maten. Trodde liksom ikke den kunne være like god som den norske. Ikke alt er det, men mye er veldig bra. I tillegg har de jo en del både kjøtt og fisk som jeg ikke har kjennskap til fra før.
De som er på shelfen og venter på båten, meldte at de satt fast i snøstorm i kveld. Utrolig når vi har hatt så flott vær i flere dager.
Sydpolstraversen sliter med forskjellige problemer. Kulde ned mot -45 grader har nok det meste av skylden. Tungt lass, oppoverbakke og tynn luft (de er i ca 3600 m høyde) er visst andre årsaker. Da vinterkontigenten reiste hjem, ble det sendt med 6 reserve differensialer (for de som vet hva det er :-)), og forløpig er tre av dem brukt. De har over 2/3 av distansen igjen. Hver tur inn med Basler koster visst ca 400.000,- kroner.
Onsdag 5.desember.
Idag før lunch dro noe av transportteamet nedover mot shelfen. Det var Jan Erik, Rune og doktor Øystein. Øystein skal bl.a. se til at HMS blir tatt alvorlig under lossingen. Fraktbåten Ivan Papanin fra Murmansk er ventet til shelfen den 8. på kvelden. Går alt etter planen, er lossingen ment å ta et par dager. Deretter er det å dra alt på tråkkemaskiner, Everest, med tre sleder med containere bakpå opp derfra og hit. Det er en strekke på ca 28 mil, og som tar ca tre dager. Siden vi ikke har hverken bensin, diesel eller drivstoff til fly igjen, blir dette prioritert på første tur. De kjører 3 tråkkemaskiner om gangen, så det er litt av et lass de får med seg. Likevel regnes det ikke med at vi er ferdig med lossingen når sommerkontigenten reiser hjem 28. februar. Da håper de å ha fraktet alt opp forbi hengslingssonen (overgangen mellom fastland og is), slik at vi kan frakte det videre derfra utover høsten (mars/april).
Tilbake i leiren er vi nå bare 11 stk. Vi får en liten forsmak på hvordan det er å være få her. Før vi kommer så langt, skal vi være reserveflyplass for Novo. To Ilusjynfly kan tenkes å lande her i midten av desember og tidlig i januar. Med crewet på flyet, kan vi plutselig bli rundt 60 ekstra her. Noen skal rett videre, mens noen antagelig må overnatte. Disse må forpleies. Da må de overnatte i telt. Noe som er helt vanlig i transitleirer.
1.hjelpskurs.
Mandag 3.desember.
Gratulerer med dagen til Richard 🙂
Idag, før lunch, har halvparten av vi som er på stasjonen for øyeblikket, hatt 1.hjelpskurs. Det er betryggende at stasjonen er utstyrt med mye bra utstyr. Vi fikk en rask gjennomgang av mye av det, bl.a hjertestarter, støvmaske og oksygenflasker.
Vaktrunden.
Søndag 2.desember.
Gratulerer med dagen til Mari 🙂
1. søndag i advent.
Idag skulle vi egentlig hatt vår frisøndag. Fordi transportteamet skal avgårde, og ikke alt er klart, ble vi beordret til å jobbe likevel.
Jeg kunne sovet lenge idag fordi Siw hadde frokostvakt, men jeg måtte opp å melde været kl 06.00. Jeg har også hatt min halve uke med opplæring på vaktrunde. Der går vi rundt på området morgen og kveld for å sjekke diverse ting. Vi må innom mange bygninger for å sjekke at det er riktige temperaturer, innom doene for å se om de må tømmes, eller byttes plastrull på, sjekke om ikke urinaltønnene renner over og evnt bytte tønne. På kraftstasjon er det mange rom og maskiner som skal funke, is må fylles opp til smelting og pumpes over i dagtanken. Det er også filtere på spillvann som må byttes og et par store tanker med lecakuler som skal hjelpe til å filtrere vannet. Teoretisk sett skal spillvannet være drikkbart, men det kan de som har jobbet her noen sommere fortelle at lukten på vannet tilsier at det ikke er. Søppel skal fraktes bort her og der, komprimeres og lukkes i tønner. På fredag er den store vaskedagen. Vakthavende har ansvar for å støvsuge og vaske alle ganger, korridorer, stue og bad. I tillegg skal vakthavende hjelpe til med oppvasken etter middag. Har ikke sett mange assistenter på kjøkkenet foreløpig. Så lenge vi er to på kjøkkenet, skal ikke jeg forlange det.
Avreise.
Lørdag 1.desember.
Den nye stasjonssjefen, Atle, og elektriker Vidar måtte opp i otta for å ta imot et fly på mellomlanding. Resten  av dagen bar nok litt preg av pakking og vasking for "avreisepasientene". De fleste av oss ble med ut på flyplassen for å ta avskjed med dem. Det var ganske grått og det kom litt snø, men de fleste mente nok at flyet kom til å lande. Det gjorde det også rundt halv fire. Da all bagasje og etterforsyninger av ting og tang til sydpolstraversen var stuet fast, var det ikke annet å gjøre enn å ta farvel. Kokk Hårek syntes nok det var litt vemodig å si farvel etter et år, for selv å være igjen en ekstra måned.
Jeg kjørte "langtur" med scootern tilbake til stasjonen. Var oppe i den voldsomme fart av 35 km i t. Da vi kom tilbake, hadde Siv middagen klar. Litt forsinket pga flyavgangen. De fleste mente at pølse og potetstappe passet bra dagen derpå.
På kvelden var det flere som var glade for å kunne flytte inn i hovedforlegningen etter et par ukers opphold på mangesengsrom.
Avskjedsfest for gammelkontigenten.
Fredag 30.november.
Idag har to fly landet på Troll Airfield. Et tidlig og et sent. Det første hadde med seg fire som skal være her en stund. Det var Harald og Terje som skal bygge ei ny bu oppe på Nonshøgda, Horst som er geolog, tysk og skal ut i felten, og Siw som skal hjelpe til på kjøkkenet drøye to mnd. Det blir veldig hyggelig med kvinnelig selskap. Dette flyet fikk den siste rest av flybensin som vi har. Det flyet som kom sent, hadde med seg en engelskmann, Sune, som er geolog og skal være her noen dager før han og Horst skal ut i felten.
Gamlekontigenten har hatt sin siste arbeidsdag. I kveld hadde vi avskjedsfest for dem. Det ble severt salt lammekjøtt, flesk, vossakorv, raspeballer og kålrabistappe, som er en av livrettene til elektriker Johan. Til dessert var det snekker Trond sin yndlingskake, suksessterte. Stasjonssjef Leif Morten og kokk Hårek fikk sine ønsker i form av drikkevarene som passet godt til hovedretten. For noen varte festen til ut i de små timer, mens andre sikkert tenkte litt på arbeidsdagen i morgen. Hyggelig ble det i hvertfall.
Øystein 30 år.
Mandag 26.november.
Gratulerer med dagen til Øystein 🙂
Idag ble doktor Øystein 30 år. Han ble feiret med flagg og hilsen ved frokostbordet. Etter endt arbeidsdag, ble det gave og stor bløtekake som Hårek pyntet fint. Siden det er arbeidsdag imorgen, ble det ikke den helt store festen.
Lørdag 24.november.
Gratulerer med dagen til Britt Heidi 🙂

Idag reiste doktor Ola og fotograf Art fra Troll.  
Værobservasjon.

Torsdag 22.november.
Idag var jeg ekstra tidllig oppe. Skulle nemelig ha min første dag som værobservatør. Været meldes 7 ganger om dagen, hver 3.time, første gang klokka seks. Vi melder temperatur, trykk, vindretning og -hastighet, hvor mange åttendedeler av himmelen som er dekket av skyer, hvor høye de er, hvor langt der er sikt og kontrast. Det er om det er lett å se forskjell på himmel og bakkenivå. Pc`en jeg skulle sende fra, var det noe galt med. Heldigvis var doktor Ola tidlig oppe, så han fikk sendt resultatene fra sin pc. Så hadde jeg ikke stått tidlig opp til ingen nytte :-) Jeg var heldig med dagen. Det var nesten konstant trykk, og det ble bare finere og finere utover dagen.
På kvelden hadde vi en liten avslutning for doktor Ola. Det var meningen han skulle reise imorgen, men på ettermiddagen fikk vi beskjed om at det ikke ble sånn. Han må bli her en dag til. Samtidig ble det klart at transportteamet og Jens heller ikke kommer før på lørdag.


6-hjuling.

Onsdag 21 november.
Nå har jeg nok stort sett overtatt på kjøkkenet. Det er et greit sted å jobbe. Har stort sett det jeg trenger. Hårek skal nok jobbe litt når vi skal ha sikkerhetsopplæring. Det er planlagt til søndag, men blir først når ekspedisjonsleder Jens dukker opp.
Måtte hente litt varer igjen idag. Da ble det 6-hjulingen som ble transportmiddelet. Den er det en liten kasse bakpå og plass foran styret til en stor kasse et eller annet. Her var det litt mer å passe på enn på snøscooteren. Det var jo gear, høy og lav. Men den var grei å komme seg fram med. Kom seg greit opp bakken da jeg ga litt ekstra gass.
Nå tror jeg at jeg har vært borti de fleste kjøretøyene her. Skal nok få bra med trening etterhvert på de fleste av dem.
Nå holder tre mann på å brøyte flyplassen for tredje gang denne sesongen. Som regel holder det med èn. Hvis èn mann holder på, tar det ca to uker à 12 timer å bli ferdig. Den er 100 m bred og 3 km lang. Siden snøen blir så hardpakket, er det ikke bare å frese avgårde.


Kjøretøysopplæring.
Tirsdag 20.november.
Det blåste rundt 15 m/s ute, men det var planlagt kjøretøysopplæring idag. Vi tok litt generelle regler om sikkerhet og diverse inne først. Deretter kledde vi godt på oss, og stavret oss nedover. Snøen hadde fonnet seg skikkelig og det var vanskelig å se i flatt lys. Før lunch skulle vi kjøre 206 beltevogn og en gedigen traktor. Jeg begynte med beltevogna, som vi hadde hatt den teoretiske delen av i helga. Det er mye som skal sjekkes når man skal ut i kulde og snø. Beltevogna stod parkert i fonnet snø, så jeg måtte få litt hjelp til å få den løs. Etterpå måtte jeg rygge med hengeren på for å få snudd den. Det gikk greit. Etterpå skulle jeg ned de bratte bakkene fra bygningene her. Det var litt skummelt. Selve kjøringen gikk greit. Med automatgear og maks 3000 omdreininger var det bare å ta seg en runde.
Traktoren var definitivt mer komplisert. Der var det mange spaker å huske på. Fikk kjørt litt og prøvd å manøvrere skuffen. På vaktrunden vår skal vi bruke traktoren til å fylle is/snø i en beholder til å smelte til vann. Der er det en ganske bratt kneik, så vet ikke om jeg kommer til å torde det. Så en som sklei bakover da han holdt på. Så litt skummelt ut.
Etter lunch var det tråkkemaskinen som stod for tur. Everest heter den og er en diger koloss med 1 m brede tråkkebelter av stål på hver side, et bredt skjær foran og en stor snøfreser bak. En av de var på service og var tinet, så vi fikk sett alle sjekkpunktene vi skulle passe på. Det var ikke få, før man kunne starte opp. I tillegg skal alle maskinene stå å gå på tomgang i ett min. pr kuldegrad før man begynner å kjøre. Når de skal stoppe, skal de stå å gå tre min. før man slår av tenningen. Dette for at olje skal pumpes tilbake dit den skal, tror jeg det var. Siden jeg var i andre runden med tråkkemaskinen, var den ferdig oppvarmet til jeg kom. For selve kjøringen, er det bare gasspedal og en knapp på styret til revers. Det som er viktig her, er å ha veldig rolige bevegelser. Det skal bare en kvart dreining på rattet til, før man tar en piruett. Gassen må man slippe forsiktig når man skal stoppe. For å ikke belaste maskinen for mye og å bruke for mye drivstoff, er maksfart satt til 15 km i timen. Jeg tok først en runde for å prøvekjøre. Det gikk bra, uten piruetter. Etterpå skulle jeg prøve å brøyte litt. Der mente lærer Jørn, at jeg nok har litt mer å øve på før jeg er klar til å brøyte flystripa. Det ble noen bratte småbakker jeg tippet med skjæret først ned fra, fordi jeg ikke fikk spredd snøen under skjæret før jeg var gjennom haugen. Men, jeg satser på at øvelse gjør mester. Nå har jeg hvertfall prøvd.

Scooteropplæring

Lørdag 17.november. 
Våknet opp til en fortsatt strålende sol og ganske mildt, rundt 7-8 minus på dagtid.
Idag har jeg igjenoppfrisket kunnskapene mine på snøscooter. Jeg rakk jo bare prøveturen da jeg var på Jan Mayen. Her har jeg bestemt meg for å lære meg å kjøre det jeg har tilgang til. Gratis kurs og får til og med betalt for det :-)
Det var Hårek, kokken, som ble med meg en tur for å hente varer. Jeg hadde derfor henger på scooteren. Det er greit med kjøretøy når det skal hentes mye og jeg må opp den bratte bakken med alt. Vi tok oss også et par runder bortover "veiene". Jeg må nok venne meg til å sitte med det ene benet på setet og lene meg i svingene for ikke å velte.
Vi har ca 5 containere med mat og diverse. Når det snør og blåser kan det være ganske vrient å få opp dørene, og enda værre å få de igjen, siden det iser i festene på dørene.
Da jeg sovnet til film på kvelden, var det visst på tide å legge seg.


Novo(lazarevskaya) og Troll.
Torsdag 15.november.
Flyturen fra Cape Town gikk greit, men det var noe trangt. Det ble vist video for dem som ikke fikk sove. Litt frukt, sjokolade og vann ble også servert. Jeg duppet av en liten stund. Plutselig ble det lyst i flyet. Jeg trodde de hadde slått på lyset i kupèen, men det var sola som plutselig hadde dukket fram.
Da det var ca halvannen time igjen til landing, fikk vi beskjed om å kle på oss polarutstyret. Det ble plutselig liv rundt omkring. Inderne satt ferdig med kjeledress, lue, ansiktsmaske og scooterbriller en time før vi skulle lande. Det så ganske varmt ut.
Vi landet på Novo i strålende solskinn, litt vind og -10 grader. Vi landet ca halv seks etter Afrika-tid. Pga av journalistene, ble vi prioritert videre med neste fly, som skulle gå rundt syv. Det tok litt tid med lossingen, og jeg begynte å bli litt kald. Jeg hadde ikke tatt på ull-undertøy, siden det ikke ble så lenge å vente.Men det jeg ikke hadde tenkt på, var å stille klokken. Da jeg trodde det var  1 1/2 time til vi skulle fly videre, var det i virkeligheten 3 1/2 time, siden vi skulle stille klokken to timer tilbake :-(
Etter en times flying med en ti-seter av et eller annet slag, landet vi på Troll Airfield. Den ligger ca 7 km fra stasjonen. Der var det hvitt så langt jeg kunne se, med noen fjell i det fjerne. Velkomstkomitèen bestod av Jan Gunnar Winther, sjef for forskningsavdelingen i NP og sjef for traversen, Leif Morten Tangen, stasjonssjef, Ola Større, legen og Lo, ei amerikansk som også skulle være med på traversen dagen etter.
Da vi kom inn til Troll hilste vi på alle vi traff, før vi ble servert frokost. Det smakte godt. Etterpå var det litt briefing og en liten runde for å vise rundt, bl.a hvor vi skulle bo. Alle traversfolka, 16 stk, skulle ut av rommene sine og overnatte i sovemodulen til i morgen. Da var jeg så heldig av jeg fikk rommet jeg skal ha hele tiden her. Noen av gutta må vente til den gamle vinterkontigenten reiser hjem rundt 1.-2. desember.
Kl seks var det velkomst- avskjedsmiddag, så jeg hjalp til å dekke bord, ordne med drikkevarer og oppvasken etterpå. Det ble servert springbukkfilet til hovedrett og is med varme bjørnebær til dessert.
Hadde fått meg en liten høneblund før middag, men var ganske trøtt da jeg hadde fått vasket rommet mitt og installert meg.


Botanisk hage og Akvariumet. Avreisedag.
Onsdag 14.november.
Gratulerer med dagen til Trond! 🙂

Idag hadde vi valgt å ta en dagsbuss som reiste på sightseeing rundt en del av byen. Det kostet 100 Rand (ca 89 kr) og man kunne gå av og på så mange ganger man ville i løpet av en dag. Den hadde 12 stoppesteder. De hadde tilsvarende tur for to dager også. En fin måte å få sett deler av byen som vi ellers ikke ville ha sett.
Det hadde regnet i løpet av natten, men det var opphold da noen av oss tok tidligbussen 09.40. Vi satt på 2.dekk ute i friluft, men etterhvert begynte det å duskregne. Etter ca en time var vi ved verdens største botaniske hage, Kirstenbosch, som var hovedmålet med turen vår. Siden det da regnet ganske mye, og vi ikke hadde regnutsyr med oss, startet vi med kaffepause. Regnet dabbet litt av, så vi begynte å rusle avgårde. Det var mange stier/veier og vi hadde kart for å finne fram.
Selv om november er en relativt frodig måned i Sør-Afrika, var det ikke så mye blomster å se som jeg hadde trodd. De hadde nok sjeldne planter og busker av mange slag, men jeg er mest interessert i å se på pene blomster. Fikk da tatt bilder av noen, før batteriet i kamera streiket. Enkelte av plantene lignet noen vi har hjemme. De fugleinteressert fikk seg også noen overraskelser. Øystein, sommerlegen, fikk se en art han ikke hadde sett i Afrika før. Før han nå reiser til Antarktis, har han vært lege i Angola(?) en stund og har derfor sett mange. Vi fikk også sett ugle, perlehøns og noen andre jeg ikke vet navnet på.
Da vi hadde spist lunsj, reiste Geir, Vidar og jeg for å gå i Akvariumet nede i sentrum. Øystein ble igjen for å titte litt lenger. Resten av gjengen hadde kommet en time senere, sneiet innom Botanisk hage og reiste til Fugle & ape-jungelen. Det var visst absolutt verdt et besøk. De hadde vært der i mange timer og tatt mange fine bilder.
Turen ned til byen igjen tok halvannen time. Vi gikk først i kjøpesenteret for å handle diverse, bl.a batterier til kamera mitt. Lader og diverse hadde jeg jo allerede sendt i bagasjen.
Akvariumet var nok langtfra det største jeg har sett, men det var mange snodige fisker der. Pingviner (en annen type enn vi så forrige dagen) og haier hadde de også. Det er nok ikke en plass jeg vil prioritere å dra til neste gang jeg ankommer CT.
I løpet av dagen hadde vi fått beskjed om at det ble flying i natt, og skulle møtes for siste beskjed og middag kl 18.00. Vi var anbefalt å spise middag før vi dro til flyplassen, siden vi der ville få det travelt og ikke ville få mat på flyet, bare vann og litt snacks.
På hotellet ble det å hente fram bagasje, pakke om litt og avgjøre hva man skulle ta på nå og hva man skulle vente med. Jeg tok på støvler og bukse for å ha litt mindre å bære på. De andre gjestene (de fleste pent antrukket) kikket etter oss da vi vasset gjennom resepsjonen.
Bussen ankom før tiden og vi kom oss ut. Vi skulle plukke opp de andre underveis, og det var tydeligvis noen som ikke hadde fått klare nok beskjeder.
På flyplassen gikk det fort. Det var å rase innom taxfreen for å handle litt småtteri, bl.a solkrem faktor 50. Jeg hadde lagt alt slikt i bagasjen, men vi måtte smøre oss før vi gikk ut av flyet. Så var det å gå til gaten for å få plassbilletter og gjennom security-kontrollen. Kanskje andre land har noe å lære av Syd-Afrikas effektivitet. Flyet sto klart. Vi fikk beskjed om å gå inn rad for rad, de bakerste først. Sikkerhetsrutiner på flyet gikk vi fort igjennom før vi kom oss avgårde et kvarter forsinket.
BriefingTirsdag 13.november

Det var ikke så mye å få ut av dagen når vi skulle avgårde til briefing kl tolv. Vi ble hentet med all bagasje unntatt alle klærne vi skulle ha på oss. Ang. bagasje har det vært mye fram og tilbake. Flysekk og security-bag (sovepose og liggeunderlag) skulle gå som flybagasje. Dette skulle vi ikke få tilgang til før vi landet på Troll. Flybag og laptop/fotoutstyr skulle gå som håndbagasje, gjerne to bager.
Så kom det ny regler fra ALCI (Antartic Logistics Centre International). Kun èn hånbagasje, maks 8 kg (altså inkl data- og fotoutstyr). I tillegg fikk vi tilsendt flybagen, med alle vinterklær vi måtte ha på turen, fra NP for å ta med i egen bagasje fra Norge. Vi kunne først kle oss om til polare klær på flyplassen, men etter de nye reglene, måtte vi gjøre det på hotellet før vi dro. Kunne tenke meg hvordan det ville bli i 25 varmegrader.
Vi dro på agentenes kontor for at Nrk-folka, Unni og Torbjørn, og den amerikanske fotografen, Art, skulle få levert fra seg all cargo. De hadde myyye utstyr med seg. Plutselig var det ikke noe problem for oss å få lagt den håndbagsjen vi ville i flysekkene våre, som gikk som cargo. En stooor lettelse for meg som hadde litt mye håndbagasje.
Da vi kom til briefingmøtet, som alle måtte ha for i det hele tatt å få være med flyet til Novo, var det plutselig ikke så nøye med hverken vekt eller antall kolli på håndbagasjen. Det eneste kravet, var at vi måtte kunne bære alt selv og ha plass under flysetet vårt. Klærne kunne vi også ta på oss i flyet når vi nærmet oss Novo. Det var viktig at vi ikke ble overopphetet underveis. Er det noe rart jeg har blitt forvirret. Og vi har ikke engang kommet fram til bestemmelsesstedet 🙂
Vi fikk greie på at det ble fullt fly, totalt 54 passasjerer. Noen tyskere, svensker, finner og mange indere, i tillegg til oss.
Vi fikk også tre tidspunkter å forholde oss til imorgen. Kl 14.00 ville vi få greie på om vi skulle fly imorgen, klokken 18.00 om det ble tidligere enn planlagt og kl 21.00 ville vi evnt bli hentet hvis det ble avgang 23.30.
Det har vært mye dårlig vær med mange kansellerte avganger til Antarktis i det siste. Fordi det er mange som venter på nedreise, er vi spente på om vår avgang går som planlagt.
På kvelden prøvde vi en restaurant med mye typisk afrikansk mat. Jeg som tidligere har vært litt skeptisk, fant ut at det smakte godt det også.
Dette blir siste natt med luksus på noen mnd. Vi må ut av rommet før ti imorgen. Tror nok de fleste kunne tenkt seg å ha rommet til vi skulle dra på kvelden.Sightseeing, pingviner og Kapp Håp

Mandag 12.november.                                                                       
Det ble ikke frokost før sju idag. Ved frokosten dukket Art opp. Han er en amerikansk fotograf som bl.a annet jobber for Discovery. Han skal også være med noen uker på Sydpolstraversen. Guy, vår agent i CT, kom med beskjed om når det ble briefing. Vi og all bagasje blir hentet imorgen kl tolv. Altså går den dagen til det.
Unni og Torbjørn hadde bestilt tur til Robben Island denne dagen. Vi andre bestemte oss for å ta en guidet tur til Sørkapp. Vi fikk Audrey, halvt engelsk og halvt african, som sjåfør. Hun skravlet i vei om alt du kan tenke deg fra lokalhistorie til ting og steder vi kjørte forbi på veien. Første korte stopp ble litt utefor byen der vi fikk se litt av en hval litt uti, og mange flotte blomster.
Første mål for turen, er pingvinparken. Vi kikket og ikke minst fotograferte dem, før vi gikk på den flotte stranden i nærheten for å bade. Vi skjønte fort hvorfor ingen badet. Det var ikke varmt heller, kanskje rundt 18 grader. Mens jeg badet, hadde håndkleet mitt blåst i vannet. Deilig å tørke seg med før jeg skulle skifte til tørt tøy.  
På turen fikk vi beskjed om at vi kunne få se zebra, springbukk, slanger, bavianer, struts og selvfølgelig pingviner. Like ved stranden før neste stopp, fikk vi se ville struts. Men de sto stort sett med hodet i sanden, så var ikke lette å ta bilde av. 
Like bortenfor var Kapp Håp. Det var mye vær. Bølgene slo mot fjellknauser utimellom og laget mye sjøsprøyt. Det var fugler og mange flotte steiner å se der. Fra stranden gikk det en sti opp fjellet til Sør-Afrikas sørøstligste punkt. Jeg gikk ikke opp. Etter at de fleste av japanerne var ferdig med å ta bilder med alles kamera, fikk vi tatt et gruppebildet ved skiltet med stedsgradene på. 
På vei mot neste stopp ble vi advart mot bavianene. De er veldig glad i mat, og de er kloke. De venter gjerne til all piknikk-maten er pakket ut før de går til angrep. Da er det bare å springe. Hvis du tror du bare kan gjemme maten du har handlet under jakka, er du ikke lur. De går til angrep. 
Det gikk en bane opp til toppen, men vi gikk opp. Merket at kondisen ikke er helt på topp. Selv om vi nå var på Afrikas sydligste punkt, er det ca 6200 km og 38 lengdegrader ned til Troll. Vi ble ikke angrepet av sultne bavianer under oppholdet på Cape of Good Hope. Etter et par timers tur, vendte vi nesen "hjemover" igjen på den andre siden av halvøya. Da vi var nesten tilbake i CT, kom det plutselig løpende en bavianmor med barn over veien. Den var tydeligvis ikke redd for biler. Geir fikk tatt bilde av den gjennom bakruten i bilen.
Noen ble kjørt for å ta turen til Table Mountain i samme slengen. Det skal være en fantastisk utsikt i solnedgang. Jeg hadde hverken klær eller kamera nok til å ta den turen. Greit å ha noe til gode til ferien neste år også.
På kvelden prøvde vi oss på en kinesisk restaurant. Den ble godkjent.


Cape Town.


Søndag 11.november.
Etter et par timers søvn omtrent "midt på natten", ble jeg vekket av at de annonserte frokost. Da det var unnagjort og tidsforskjellen lagt til, var det tid for landing i CT litt før skjema kl fem om morran. Det gikk kjapt med bagasjen til tross for alle folkene. Sjåføren vår tok det litt lenger tid å vente på. Vi ankom hotellet, The Commodore, i halv sju-tiden for å konstatere at det ikke var rom til oss. Vi hadde fått beskjed om at det var booket fra dagen før, siden det sjeldent var innsjekk før utpå dagen. Da ingen av oss dukket opp på kvelden, hadde hotellet strøket rommene. Noen hadde kanskje glemt å gi beskjed om at vi ikke ville dukke opp før på morgenen? Siden det var ledige rom, skulle de ordne noen til oss. I mellomtiden kunne vi spise frokost, igjen. Det var lenge siden sist, og vi var sultne. Det var et flott hotell og enkelte lot seg imponere av at det sto to kokker parat til å steke egg eller lage omelett med ønsket fyll til akkurat deg. 
Siden få av oss hadde sovet noe særlig, ble vi enige om å sove noen timer, for så å treffes for en sightseeing på byen senere.
Vi bodde fem min gange fra Waterfront sentrum ved havnen, litt i utkanten av selve bykjernen. Vi tilbrakte noen timer med å kikke oss rundt, spise lunch og traske i et gedigent litt ekslusivt kjøpesenter.
Rett før vi skulle ut for å spise middag, traff vi sommerlegen, Øystein, og Unni og Torbjørn fra Nrk Tromsø. De skal være med på Sydpolstraversen i tre uker for å dekke den. Vi prøvde et av spisestedene nede i sentrum. Man fikk en bra middag med vin/øl til en relativt rimelig penge. Kvelden ble ikke så sen, siden de fleste ennå ikke hadde fått sovet ut.


Frankfurt og Cape Town neste.

Lørdag, 10.november.
Tidlig opp og for stresset til å spise frokost. Nå begynte reisefeberen å komme. Bjørg kjørte meg til Gardemoen og var ikke så reint lite misunnelig. På Gardemoen traff vi Vidar og Geir med famile, og etterhvert Atle. Det var godt de ikke var så nøye med vekta på bagasjen 🙂 Jeg hadde hvertfall 15 kg overvekt. Fikk spist litt frokost før vi gikk ombord. Selve flyturen startet med en drøy halvtime forsinkelse pga litt turbulente forhold og stor trafikk i luftrommet over Europa. Medvind gjorde at vi kjørte inn hele forsinkelsen.
På flyplassen i Frankfurt fant vi oss bare en spiseplass og satt der til vi skulle videre. Vi hadde jo likevel ikke plass i bagasjen til noen handlevarer på veien fra Cape Town (CT).
Flyet videre til CT gikk i nogenlunde rute på ettermiddagen. Det var et svææært fly med ca 450 sitteplasser i flere avdelinger, og jeg hadde fått plass nesten bakerst. (Antagelig størst sjanse til å overleve hvis noe hadde gått galt). De andre satt lenger foran og jeg hadde en gjeng med franskmenn og andre utlendinger rundt meg, så det ble ikke mye skravling. Dessuten skulle vi jo sove etterhvert.


Fredag 9.november.
Idag dukket reisefeberen opp. Litt småstresset for å få tid til de siste forberedelsene.
Turen min til Antarktis startet med togtur fra Stokke til Oslo S. Mamma og pappa kom og hentet med for å kjøre meg til stasjonen. Det var litt vemodig å si ha det når jeg visste at jeg ikke skulle treffe dem igjen på over et år.
Jeg hadde valgt det travleste toget på dagen, 15.48, men var så heldig at jeg fikk sitteplass. På Oslo S møtte Bjørg meg og vi gikk for å spise en bedre middag. Vi havnet på Brasseriet Hansken, der vi kostet på oss en tre retters middag av de bedre, med viner til. Etterpå ble det en pubtur før vi dro hjem til Bjørg. Der ble det kaffe og noe og selvfølgelig mye skravling.

2007.
Her er begynnelsen, men valgte å snu rekkefølgen, så de siste nyhetene kommer først opp.

Onsdag 13.juni
Idag har jeg sag ja til sommerjobb på Sognefjellet (reiser imorgen), fått tilbud om to andre sommerjobber og fått innkallelse til konferanse på Polarinstituttet ang. kokkejobb på Troll, Antarktis. Jippi! !  😀
Fredag 22.juni 
Igår var jeg på langtur fra Sognefjellet til Tromsø og retur i løpet av drøyt et døgn. Det gikk med bil til Otta, natt-tog til Trondheim og fly til Tromsø. Der var jeg på intervju på Polarinstituttet,  på sightseeing med Atle ( JM-kollega som også var innkalt til intervju til jobb på Troll) og Gjermund og på 3-retters middag hos Inga Marie og Harald. Synes jeg rakk mye før flyet gikk sydover igjen kl halv åtte på kvelden. I tillegg var jeg så heldig å være der på Tromsøs første ordentlige sommerdag.

Onsdag 27.juni
Hurra! Idag fikk jeg telf fra Polarinstituttet om jobbtilbud på Troll. Nå må jeg legge hodet i bløt for å finne ut om jeg skal si ja til det eller til kjk.sjefjobben på Jan Mayen. Har vel nesten bestemt meg allerede. Atle har fått tilbud om forskningstekniker-stillingen.

Begynnelsen av juli.
Etter å ha tenkt meg om en drøy uke, har jeg takket ja til jobben på Troll og sagt at det ikke blir noe jobbing på meg på Jan Mayen på en stund. Siden Atle også har takket ja, skal jeg altså jobbe et år sammen med ham igjen. Det er jo bare hyggelig.
Når vi reiser ned i november, kommer vi ned til sommeren. Likevel kan det bli ned i -25 minusgrader, så er vel ikke akkurat det vi betrakter som sommer. Men regner med at det blir et spennende år.

Sommeren -07
Jeg kom til Sognefjellet en flott periode midt i juni. Det var langtfra sommer ennå, med mye snø liggende rundt omkring og høye brøytekanter.
I løpet av sommeren har jeg fått meg noen turer rundt i fjellet. De var ikke spesielt lange eller krevende, men det var flott å komme seg ut og se hvordan det virkelig kan være i fjellheimen sommerstid. Selv om mye av sommeren var preget av dårlig vær, ga det absolutt mersmak.
Sommerjobben på Sognefjellet har gitt meg ny erfaring. Det har vært annerledes å jobbe på en turisthytte hvor jeg aldri visste hvor mange som kom til middag. Ble kjent med flere hyggelige mennesker der.
I løpet av sommeren traff jeg svenske-Elin i Lom, som også i år hadde sommerjobb på Gjendebu. 
Jeg møtte Trond på sykkeltur i nærheten av Gjende da jeg hadde vært hjemme en helg.
Bastøy-kollega Elin var på besøk et par dager. Da var vi bl.a. i Sogndal en tur.
Mamma og pappa tok seg også en tur. Vi kjørte tur rundt i distriktet og spiste middag på Raubergstulen. Der var det veldig koselig.
 
Søndag 19.august
Bjørg og jeg har vært på Raubergstulen i helgen. Det ble en flott helg med mye turgåing. Fredag gikk jeg rundt i bakkene i regnskurer og vind før Bjørg ankom fra Oslo i kveldinga.
Lørdag morgen var vi klar for å bestige Galdhøpiggen. Det hadde snødd på natta og det hadde vært leteaksjon etter en som ble borte i skjæringa der kvelden før. Han ble heldigvis funnet og fløyet ned med ambulansehelikopter.
Fordi to av våre fire førere hadde vært på leteaksjon, ble vi litt forsinket avgårde. Vi var en gjeng på rundt hundre som gikk oppover steinrøysene fra Juvasshytta. Vi hadde kledd oss godt, så jeg ble fort varm. Ved Styggbreen måtte vi kle på oss seletøy og vente på at alle fikk bindt seg inn i tre taulag. Pga av nysnøen, var det flott føre på breen. Ikke glatt. Nesten som å gå i slakk oppoverbakke på asfaltvei. Men den heter ikke Styggbreen for ingenting. Et par stykker forsvant plutselig ned i noen bresprekker. De var ikke dype, så det gikk bra, men de ble nok litt skremt.
Da vi var over breen, var det å bevege seg på glatta oppover neste steinrøys med nysnø. Der var det i bratteste laget etter min smak. Tåken gjorde nok sitt til at jeg torde å fortsette. Jeg så ikke hvor bratt det var ned på sidene. Samtidig med at vi var på vei oppover, var andre på vei ned. Vi hadde nemelig valgt den dagen i år det antagelig var flest mennesker på Piggen, ca 1000. Flesteparten kom opp fra Juvasshytta, mens de andre kom opp fra Spiterstulen. Vi ankom toppen litt før halv to. Det blåste ganske mye, så vi bare spiste og drakk litt før vi vendte nesen nedover igjen. Det var deilig med ferdiglaget middag og hvile etterpå..
På søndagen kjørte vi opp til Sognefjellshytta og gikk i et par timer der oppe. Det regnet og blåste litt, så det innbød ikke til langtur. Vi kom over en flokk på ca 20 rypebarn som vi tok mange bilder av. De var antagelig ikke flygedyktige ennå siden vi kom så nær innpå dem.
I Lom var vi innom på Bakeriet før vi vendte nesen hjemover. Vi var skjønt enige om å ta oss en tur hit igjen når jeg kommer hjem fra Antarktis.

Torsdag 13.september
Nå har jeg vært i Tromsø siden mandag 3. for å bestille varer til et helt år på Antarktis. Det har vært mye å tenke på. Hvis jeg har glemt å bestille noe, må vi klare oss uten det det neste året.
Lørdag var det et fantastisk vær, så da gikk jeg i mange timer i terrenget der OL-løypene kanskje kommer til å gå om noen år.
Var også ute og spiste middag med gamle JM-kollegaer (Gjermund, Inga Marie og Harald) en kveld. Det var hyggelig.


Torsdag 27.september
Jeg har vært på et to-dagers info-kurs på Polarinstituttet i Tromsø. I tillegg til forskningstekniker Atle, har jeg hilst på elektriker Vidar og driftstekniker Geir, som jeg skal jobbe sammen med et drøyt år. Maskinisten og legen er ikke tilsatt ennå.
Vi fikk litt info om hva som skal skje på Troll i løpet av sommeren, og hvilke høye miljøkrav det stilles der.

Mandag 15.oktober
Fra 8.-11.oktober har vi vært på feltkurs i Tromsø-distriktet. Mandag forberedte og reiste vi til Steindalshytta i Lyngen utenfor Tromsø. Fram til onsdag lærte vi forskjellige knuter vi har bruk for for å kunne hjelpe oss selv eller andre opp fra f.eks en bresprekk. Vi var på Steindalsbreen i årets første snøvær og trente på å klatre i slynger i trærne utenfor hytta.


Tirsdag 30.oktober.
Som de fleste kanskje har fått med seg, reiser jeg snart til Antarktis. Derfor har jeg besluttet å lage en hjemmeside, slik at folk hjemme kan følge litt med i livet mitt der nede.
Avreise fra Stokke blir 9.november. Jeg skal overnatte hos Bjørg (Jan-Mayenkollega) i Oslo, siden avreise blir forholdsvis tidlig lørdag 10. november.
Vi mellomlander i Frankfurt. Derfra er det en 12 timers flytur til Cape Town, hvor vi ankommer rundt halv seks på morningen. Vi skal være i Cape Town ca. 4 dager eller til været blir passe til å lande på Novolazarevskaya (russisk stasjon). Derfra er det èn times flytur med småfly over til Troll.